Kulørt forsamling vælger tysk præsident

På forbundsrepublikkens 60-års dag vælger Tyskland en forbundspræsident frem til 2014. Ingen aner, hvordan valget falder ud.

Tysklands nuværende præsident, Horst Köhler, sammen med partifællen kansler Angela Merkel. I dag besluttes det, om han får fem år mere på posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyskland har haft ni forbundspræsidenter, den nuværende Horst Köhler medregnet, og de har alle, på hver deres måde, gjort et udmærket arbejde. Den bedste var formentlig Richard von Weizsäcker, der som barn boede i København med sine diplomatforældre. Den svageste var Heinrich Lübcke, en tidligere landbrugsminister, der blev tiltagende senil. Weizsäcker var i embedet 1985, da Tyskland markerede fyrreåret for Anden Verdenskrigs afslutning. Han forklarede sine landsmænd, at det ikke havde været en kapitulation, men en befrielse. Han overvågede også den tyske genforening efter Murens fald, med blændende taler og borgerlig noblesse, der undertiden irriterede hans mere ideologisk sindede partifæller i CDU.

Kandidaterne
I dag afgøres det, hvem der skal beklæde den overvejende repræsentative post de kommende fem år. En del tyder på, at Horst Köhler genvælges, men man kan aldrig vide, for på den ene side stoler tyske politikere stadig ikke så meget på deres folk, at de vil lade sagen afgøre ved direkte afstemning; på den anden side er den proces, der anvendes så usikker, at der kan komme en overraskelse. Det er den såkaldte forbundsforsamling, der afgør spørgsmålet. Den indkaldes kun hvert femte år til denne afstemning. Den består i øjeblikket af 1.224 medlemmer. Halvdelen er politikerne fra Forbundsdagen, den anden halvdel udpeges af delstatsparlamenterne og består af provinspolitikere, håndboldtrænere, skuespillere og slagersangere. I dag har de valget mellem Köhler, der støttes af de borgerlige partier, Gesine Schwan, der er opstillet af det socialdemokratiske SPD og bakkes op af Die Grønne, samt Peter Sodann fra venstrefløjspartiet Die Linke.

Spændingen opstår, fordi medlemmerne forventes at stemme som de partier, der har udpeget dem. En skuespiller, som er sendt i forbundsforsamlingen af De Grønne, bør altså sætte kryds ved Schwan. Men de skal kun følge deres overbevisning, og det plejer de at gøre. Mange socialdemokrater bryder sig ikke om Schwan, og valgmænd med indvandrerbaggrund, udpeget af De Grønne, har sympati for Köhler, som har en dyb interesse for Afrika.

Fødselsdagen
I virkeligheden er økonomen Köhler og akademikeren Schwan lige kvalificerede, men Köhler har et forspring på fem år i embedet, og han er populær i befolkningen. Schwan virker lidt hektisk, fordi ingen rigtig tror på hende. Men en del borgerlige politikere i forbundsforsamlingen er trætte af Köhler, fordi de synes, han blander sig for meget i deres arbejde. Peter Sodann, en pensioneret skuespiller fra en krimiserie i TV, tager ingen alvorligt; selv Die Linke virker ikke overbevist om sin kandidat. Det ender nok med Köhler, og socialdemokraterne kan fortryde, at de stillede med en egen kandidat og tabte, hvilket er et dårligt signal fire måneder før forbundsdagsvalget. I dag kan man desuden fejre forbundsrepublikkens 60 års dag. Det daværende Vesttyskland blev dannet med en grundlov 23. maj 1949, den klogeste, mest frisindede og langtidsholdbare i nationens historie. Det fejres i aften med en folkefest i Berlin.