Krydstogtskibet havde ligget tomt i 17 dage: Men coronavirussen blev hængende i kabinerne

Et nyt studie fra de amerikanske myndigheder indikerer, at coronavirus kan overleve meget længere på overflader end hidtil antaget.

Tusindvis af passagerer sad i karantæne om bord på det coronaramte krydstogtskib »Diamond Princess« ud for Japans kyst. Hundredvis blev testet positive. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Kyung Hoon
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af passagerer har været i karantæne på krydstogtskibet »Diamond Princess«. Men i op til 17 dage efter at de havde forladt skibet, var der stadig spor af coronavirus i kabinerne.

Det viser en ny undersøgelse fra det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse, CDC, ifølge Axios.

Det betyder ikke nødvendigvis, at man kan blive smittet af at gå ind i en kabine, hvor covid-19-syge har opholdt sig for 17 dage siden. Selve smittefaren fra overfladerne siger undersøgelsen ikke noget om. Men den konkluderer, at »virussen lever i lang tid på hårde overflader«.

»Og dét er endnu en grund til, at man skal være påpasselig med at genåbne forretninger som barer, restauranter og fitnesscentre, mens virussen stadig spredes hurtigt,« skriver Axios' sundhedsjournalist Sam Baker.

Et nyt studie publiceret i The New England Journal of Medicine har for nylig vist, at coronavirus kan holde sig smitsom på såvel overflader som i luften i længere tid, end man oprindelig troede. På overflader af plastic og rustfrit stål kan den forblive inficerende i helt op til 72 timer og på pap højst 24 timer, som Berlingske tidligere har beskrevet.

I luften kan virussen holde sig levedygtig i mindst tre timer. Dog med faldende koncentrationer.

Det er derfor, man ofte bør rengøre overflader, som mange mennesker rører ved, ligesom det er en god idé at lufte ud.

Det er vigtigt at understrege, at der stadig er langt større risiko for at blive smittet direkte fra nys eller host, end hvis man bare opholder sig i samme luft, som en smittet har opholdt sig i.

712 positive på krydstogtskibet

»​Diamond Princess«​ er det krydstogtskib, som i sidste måned lå i karantæne ud for Japans kyst, efter at der blev opdaget coronavirus om bord. Der var 3.700 passagerer og medarbejdere om bord på krydstogtskibet, da det blev sat i karantæne.

712 af dem blev testet positive for coronavirus. Ni personer døde, efter at de forlod skibet.

Ud af de 712 smittede ombord på skibet var 46,5 procent af dem helt uden symptomer, da de blev testet, skriver CDC i studiet, der netop er blevet publiceret.

Det vides ikke, om de har udviklet symptomer senere, eller om de bar på smitten uden selv at føle sig syge. Men at de var uden symptomer, da de blev testet, kan forklare virussens »høje angrebsrate« om bord på skibet, skriver forskerne fra CDC.

Flere nye undersøgelser peger på, at op mod 60 procent af alle smittede (omtrent 350.000 mennesker i verden) har milde eller slet ingen symptomer. Men de kan stadig smitte.

Det er derfor, at blandt andre Verdenssundhedsorganisationen (WHO) plæderer for, at myndigheder skal teste så bredt som muligt i befolkninger, samtidig med at nedlukninger og isolationer bliver sat i værk.