Kronprinsparret belønner TV-serier

Opdateret: To populære TV-serier fra DR er løbet med Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kr. ved stort prisshow i Jørn Utzons Operahus. Også Natteravnene er prismodtager.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary uddeler priser i Sydney Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev DRs to dramaserier, "Forbrydelsen" og "Borgen", der modtog Kronprinsparrets Kulturpris ved et stor uddelingsshow her til formiddag, dansk tid, i Operahuset i Sydney.

- De to unikke danske tv-serier har leveret mere end blot spænding og dramatik. De folder hver især et særligt univers ud, der har bevæget sig ind under huden på ikke kun et dansk publikum, men også begejstret, bekymret og berørt langt ud over Danmarks grænser, lyder begrundelsen fra Kronprinsparret og den rådgivende komité bag prisen.

Det er de kunstneriske kræfter bag de to dramaserier, der modtager prisen og den halve million kroner, som følger oveni. Modtagerne består af både forfatterne bag tv-serierne, de to hovedrolleindehavere, instruktører samt production designere og fotografer.

Bryllupsgave

Skuespilleren Sofie Gråbøl modtog Kulturprisen på vegne af holdet bag "Forbrydelsen", og skuespiller Sidse Babett Knudsen og manuskriptforfatter Adam Price tog imod prisen på vegne af holdet bag "Borgen".

Både "Forbrydelsen", der første gang kom på skærmen i 2007, og "Borgen", som fik premiere i 2010, har modtaget flere store priser.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i anledning af kronprins Frederiks bryllup med Mary Elizabeth Donaldson 14. maj 2004 og blev uddelt første gang i 2005.

Formålet med priserne er at synliggøre og anerkende ekstraordinære præstationer inden for dansk kultur og socialt arbejde. Priserne består af Kulturprisen på 500.000 og Den Sociale Pris ligeledes på 500.000 kroner. Begge priser ledsages af et kalejdoskop udført af Olafur Eliasson.


Den frivillige landsdækkende organisation Natteravnene modtog Kronprinsparrets Sociale Pris.

Desuden uddeles to Stjernedryspriser på hver 50.000 kroner til yngre danske kunstnere, der er på vej til at bryde igennem. De går i år til violinisten Rune Tonsgaard Sørensen og sangskriveren MØ med det borgerlige navn Karen Marie Ørsted.

Dansk-australsk underholdning

I anledning af 40 års jubilæet for Operahuset i Sydney, tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon, er uddelingen af Kronprinsparrets Priser i år rykket til Sydney.

Danske Nikolaj Koppel og den australske komiker Julia Zemiro var TV-værter ved showet, hvor en række både danske og australæske kunstnere optrådte, bl.a. de to Stjernedrys-prismodtagere, Rune Tonsgaard og Karen Marie Ørsted samt Nanna Øland Fabricius - OhLand - der tidligere har modtaget prisen.

Desuden optrådte den australske indigenous-sanger Gurrumul, der er kendt både i hjemlandet og internationalt for sin enestående musik og stemme. Han er født blind, men spiller trommer, keyboard, guitar og didgeridoo, og synger på både engelsk og sit eget sprog Yolngu Matha.

Danske TV-seere kan se showet i aften kl. 20.00 på DR1, hvor man også kan opleve flere unikke indslag produceret i både Danmark og Australien med Kronprinsparret, kunstnerne, prismodtagerne og arkitekten bag Operahuset, Jørn Utzon.

Tidligere modtagere af Kronprinsparrets Kulturpris er bl.a. filminstruktøren Per Fly, kunstneren Olafur Eliasson, skuespiller Sonja Richter og senest forfatter og illustrator Jakob Martin Strid. Den Sociale Pris er bl.a. tildelt Red Barnet, Landsforeningen af Væresteder og Ungdommens røde Kors.

TV: Se Mary og Frederiks velkomst til operahuset i Sydney