Kronprinsesse Mary: Det summer med ideer

For kronprinsesse Mary har deltagelsen i årsmødet i World Economic Forum været en stor og lærerig oplevelse, som har givet nye ideer til hendes arbejde med at udvikle Mary Fonden.

Foto: Denis Balibouse
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det summer med ideer«.

Sådan lyder det fra kronprinsesse Mary efter de sidste intense døgn på årsmødet i World Economic Forum i Davos. Her har hun deltaget i en lang række sessioner, hørt om de vigtigste strømninger i verden, økonomisk og politisk, og især mødt unge internationale ledere.

Kronprinsessen ankom til årsmødet i den schweiziske bjergby Davos, efter at hun tidligere er blevet inviteret ind i den verdenskendte tænketanks netværk, Young Global Leaders. Samværet med de unge globale talenter har gjort indtryk.

»Jeg har mødt så mange dynamiske og kloge mennesker, som kommer fra alle baggrunde og fra alle dele af verden. Det er mennesker, som har sat gang i ting og gjort en forskel.«

Nogle af de unge ledere i Young Global Leaders har gjort kometkarriere i kæmpemæssige virksomheder, andre har vist forrygende evner inden for forskning, og andre igen har præsteret humanitært arbejde, som har hjulpet sårbare mennesker.

Stor åbenhed

Samtalerne med de unge ledere som undervejs fik et møde med grundlæggeren af World Economic Forum, professor Klaus Schwab har været berigende. Og undervejs kom det som en overraskelse for Kronprinsessen, hvor åbne og ligefremme diskussionerne var.

»Alle møder har været præget af stor åbenhed, og alle har vist en vilje til at dele, som kom bag på mig. Det betød, at der hurtigt blev skabt kontakt og udvekslet ideer.«

Af samme grund er Kronprinsessen yderst positiv over for det, hun har oplevet på årsmødet i World Economic Forum, som på overfladen er kendt som mødestedet for verdens magtelite. Til årsmødet sætter politiske ledere og erhvervsfolk fra klodens største virksomheder hvert år hinanden stævne i den sidste uge af januar. Og sådan er det også i år, hvor 50 stats- og regeringschefer har lagt vejen forbi, og hvor ikke færre end 1.500 topledere fra erhvervslivet er mødt op.

Billedserie: Med Mary, Mette Marit og de andre kongelige til pengeforum i Schweiz

I byens kongreshal tager de temperaturen på verdens tilstand, holder taler og laver i nogle tilfælde indbyrdes aftaler alt sammen overvåget af et massivt medieopbud, som i løbet af få hektiske døgn gør Davos til verdens navle.

Idealistisk sigte

World Economic Forum har imidlertid også et idealistisk og humanitært udgangspunkt, som er formuleret i organisationens slogan, der hedder »Committed to improving the State of the World«.

Kort sagt, det handler om at gøre verden til et bedre sted.

Præcis sådan var udgangspunktet, da Klaus Schwab grundlagde organisationen for mere end 40 år siden med et håb om, at dialog og samtale ville være et middel til at overkomme spændinger og konfrontationer på en turbulent klode. Og de samme principper gælder i dag også selv om organisationen i mellemtiden er vokset til den måske mest magtfulde tænketank i verden.

Ideen med netværket af Young Global Leaders er netop, at de skal engagere sig og forholde sig til nogle af deres samtids mest presserende udfordringer. Og den grundtanke fortalte Klaus Schwab om, da han talte for kronprinsessen og gruppen af unge ledere.

En af ideerne bag årsmødet er at bringe beslutningstagere fra forskellige områder sammen, og derfor er politikere og erhvervsfolk ikke de eneste, som er inviteret. Det samme er ledere fra humanitære organisationer, trossamfund og NGOere.

Netop dette fælles møde som nogle gange kan resultere i dannelsen af partnerskaber f.eks. mellem virksomheder og humanitære organisationer for at hjælpe på et bestemt område appellerer stærkt til Kronprinsessen. For præcis samme tankegang hviler Mary Fonden på.

I de seneste år har Kronprinsessen været med til at danne flere succesrige partner-skaber mellem sin egen fond, danske virksomheder og organisationer som f.eks. Red Barnet.

I Davos opdagede hun til sin glæde, at mange blev optaget af formålet med Mary Fonden.

»Det gjorde indtryk på mange, at vi arbejder med at bekæmpe ensomhed,« fortæller hun.

»Måske undrede de sig først, men så forstod de vigtigheden.«

Stor interesse

I det hele taget mødte Kronprinsessen stor lydhørhed, når hun fortalte om fonden.

»Når jeg stillede mig op og fortalte om Mary Fonden, mødte jeg stor interesse. Der var flere, som spurgte, om Mary Fonden ikke skulle til at arbejde internationalt,« siger Kronprinsessen og smiler.

Hvor vidt det rent faktisk er en mulighed, vil hun dog ikke helt svare på.

Her og nu er hun stolt og glad for, at flere af Mary Fondens projekter er kommet ud i hele rigsfællesskabet. Om der også skal være afstikkere til udlandet, må tiden vise.

Først skal hun hjem og fordøje indtrykkene.

»Jeg har så mange ideer i hovedet. Nu har jeg brug for at få dem sorteret og tænkt igennem.«

At hun har fået ny inspiration i mødet med de talentfulde unge globale ledere, er åbenbart, og det bliver næppe sidste gang, at Kronprinsessen sætter kurs mod Davos.