Krokodiller lider af hjemve

Saltvandskrokodiller er ifølge australske forskere villige til at svømme mange hund-rede kilometer gennem fremmede farvande for at vende hjem til deres barndoms floder.

En australsk saltvandskrokodille har skrevet sit eget lille juleeventyr i det videnskabelige tidsskrift Public Library of Science.

Den valgte nemlig at opgive karrieren som det største dyr i fødekæden på Cape York-halvøens østkyst og i stedet vende hjem til sin barndoms flod på halvøens vestkyst for at fejre jul.

Krokodillen forlod Temple Bay 4. december 2004, den rundede spidsen af halvøen ti dage senere, og 24. december var den tilbage i Wenlock-floden, som den meget mod sin vilje havde forladt 16. august samme år.

På sin 20 dage lange julerejse fulgte den 411 kilometer kystlinje og tilbagelagde en enkelt af dagene hele 30,4 kilometer til søs.

Den store hankrokodille er en af tre saltvandskrokodiller, der af forskere fra bl.a. University of Queensland er blevet udstyret med satellitsendere, således at forskerne har været i stand til at følge deres bevægelser i detaljer.

De tre krokodiller blev alle mærket og fulgt i slutningen af 2004, og informationerne om deres bevægelser har givet forskerne ny og vigtig viden om de store rovdyr.

De kan f.eks. konstatere, at det formentlig ikke nytter noget at flytte vilde saltvandskrokodiller fra områder, hvor de er farlige for mennesker. De kan nemlig sagtens finde tilbage igen, selvom de bliver flyttet langt væk.

Således var krokodillen i Wenlock-floden en såkaldt problemkrokodille, der formåede at finde hjem igen, selvom den først blev indfanget, mærket og derefter fløjet tværs over Cape York-halvøen til østkysten.

Krokodillerne benytter syn, lugt, magnetisme og sollyset til at finde vej. Ifølge professor Craig Franklin fra University of Queensland kan det være, at krokodillerne navigerer på nogenlunde samme måde som fugle.