Kroatiens præsident væltet af pinden

Oppositionens spidskandidat har vundet valget i Kroatien.

Læs mere
Fold sammen

KROATIEN: Kroatiens konservative opposition sikrede sig søndag en smal sejr over Kroatiens siddende præsident Ivo Josipovic. Kroatiens næste præsident bliver dermed den 46-årige Kolinda Grabar-Kitarovic. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Første valgrunde i Kroatien i december endte uden en klar vinder. Og med 99,3 procent af stemmerne optalt ved søndagens anden valgrunde vinder Kolinda Grabar-Kitarovic fra det konservative oppositionsparti HDZ valget med 50,4 procent af stemmerne mod 49,6 procent til den siddende præsident.

Den 57-årige Ivo Josipovic og hans socialdemokratiske parti har oplevet aftagende popularitet blandt vælgerne, da det ikke er lykkedes for regeringen at få vendt seks års recession til økonomisk fremgang.

Posten som præsident i Kroatien er primært ceremoniel, og præsidenten kan for eksempel ikke nedlægge veto mod ny lovgivning.

En sejr til den tidligere diplomat og udenrigsminister Kolinda Grabar-Kitarovic kan dog ifølge politiske analytikere give hendes konservative parti medvind til parlamentsvalget i slutningen af året.