Kritikken har raset i flere måneder. Nu kommer Biden og Johnson den tyske kansler til undsætning

Kritikken og anklagerne imod Olaf Scholz har været utvetydige: Tyskland har tøvet for meget og brugt for megen tid på at bekymre sig om forholdet til Rusland, lyder det. Nu kommer Biden og Johnson imidlertid den tyske kansler til undsætning med en stribe af rosende ord.

 
Olaf Scholz roses af både USAs præsident og Storbritanniens premierminister. Video: CNN/AP/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mindre end to uger siden, at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kom med en utvetydig anklage mod Tysklands kansler, Olaf Scholz.

Præsidenten anklagede den tyske kansler for at bekymre sig for meget om mulige konsekvenser fra Rusland og for at bekymre sig for meget om, hvordan forholdet mellem Berlin og Moskva ville blive påvirket, som det lød fra Zelenskyj, der opfordrede til en tydeligere støtte fra Tyskland.

Nu lyder andre, væsentlig mere positive toner fra USAs præsident og Storbritanniens premierminister.

For både Joe Biden og Boris Johnson skubber kritikken af Scholz til side ved snarere at takke og rose ham for hans lederskab under Ukraine-krisen.

Ja, faktisk vil Boris Johnson gå så langt som at sige, at han ikke havde fantasi til at forestille sig, at en tysk kansler ville håndtere situationen på denne måde:

»Jeg troede aldrig i mit liv, at jeg ville se en tysk kansler træde i karakter på den måde, som Olaf Scholz har, og sende våben for at hjælpe ukrainerne med at beskytte sig selv,« siger Boris Johnson ifølge The Guardian.

Både Boris Johnson og Joe Biden roser nu den tyske kansler, Olaf Scholz, for hans lederskab under krigen i Ukraine. For Boris Johnsons vedkommende handler hans ros til Olaf Scholz om en beundring. Her ses Johnson og Scholz i Bayern, Tyskland, forud for G7-topmødet, som Tyskland er vært for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clemens Bilan/EPA/Ritzau Scanpix.

»De gør sig umage«

Anklagen fra præsident Zelenskyj for få uger siden er langtfra første gang, Tyskland med kansler Scholz i spidsen har fået kritik for at være tøvende i dets tilgang til krigen.

Kritikken dækker blandt andet over en tøven med at sende tunge våben til Ukraine, ligesom det gælder en i flere år for relativt venlig og forsonende linje over for Rusland.

Og det var i kølvandet på den kritik, at Scholz rejste til Kyiv sammen med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og den italienske premierminister, Mario Draghi, få dage efter at anklagen fra Zelenskyj faldt.

De tre stats- og regeringsledere, der alle er blevet kritiseret for deres tøven under krigen, ville med turen komme de kritiske røster til livs.

Men hvis man lytter til den seneste udmelding fra USAs præsident, Joe Biden, så skulle man ikke tro, at der var en finger at sætte på den tyske kansler Scholz' ageren, siden krigen i Ukraine brød ud:

Biden takkede ifølge Reuters personligt den tyske kansler søndag, da de to mødtes i Bayern i Tyskland, forud for G7-topmødet, som Tyskland er vært for:

»Jeg vil gerne komplimentere dig for at træde i karakter, som du gjorde, da du blev kansler,« lød det blandt andet fra Biden ifølge nyhedsbureauet.

Biden har offentligt hyldet Tyskland for at indvilge i at øge sine militærudgifter med en særlig fond på 100 milliarder euro.

For Boris Johnsons vedkommende handler hans ros til Olaf Scholz om en beundring. For ifølge den britiske premierminister har Scholz gjort »store, store fremskridt«:

»Fire procent af vores gas kommer fra Rusland; i Tyskland er det 40 procent. De står over for et helt reelt pres, som gør, at de er nødt til at hente energi andre steder fra. Men de gør det. De gør sig umage. De bringer ofre. Det er, fordi de ser, at prisen for frihed er værd at betale,« som det lyder fra Boris Johnson ifølge The Guardian forud for G7-topmødet i Bayern.