Kritikken hagler ned over Australien i coronakrisen: Krydstogtskib fik adgang på trods af forbud

Land efter land følger trop i tiltagene mod coronaspredningen. For Australiens vedkommende har de drastiske skridt ladet vente på sig. Nu får regeringen kritik for blandt andet at have tilladt et karantæneramt krydstogtskib at lægge til i Sydney på trods af et forbud.

Krydstogtskibet Ruby Princess, der har 1.000 karantæneramte besætningsmedlemmer, ligger nu i Sydneys havn på trods af forbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Australien har i de seneste par måneder ikke været lige så hårdt ramt af coronavirussen som mange andre lande, men antallet af smittede stiger.

Landets premierminister, Scott Morrison fra Australiens liberale parti, har beskrevet coronavirussen som »en test« efter et horribelt år, der, som mange husker, har budt på voldsomt ødelæggende skovbrande – hvor Morrison også blev kritiseret for sin håndtering.

Tiltagene under coronakrisen har i kraft af de relativt afdæmpede smittetal haltet efter de tiltag, man har set i store dele af Europa. Men de indfres stile og roligt.

Ved et pressemøde sent tirsdag bekendtgjorde premierministeren mange nye indgreb, der for lande i resten af verden har været hverdag i ugevis.

Barer og natklubber lukker. Det samme gør biografer, auktionshuse, tatovører, madmarkeder, forlystelsesparker, sportscentre, træningscentre og rejser til udlandet.

Skoler landet over holder stadig åbent.

Undren og hovedrysten

Kritikerne blandt eksempelvis Scott Morrisons opposition mener imidlertid, at tiltagene sker sent – også for sent. Og beslutninger, som regeringen har truffet, vækker undren og hovedrysten.

Australien har indført et landsdækkende 30-dages forbud mod krydstogtskibe, som er blevet iværksat efter mere end ti eksempler verden over på krydstogtsskibe, der har haft coronasmittede ombord.

Det er kommet frem, at fire krydstogtskibe lørdag fik særlig tilladelse til at lægge til land i Australien på trods af det landsdækkende 30-dages forbud. Flere end 1.000 besætningsmedlemmer er i karantæne på skibet »Ruby Princess«​, skriver ABC News.

»Det virker ufattelig absurd, at dette bliver tilladt midt under en pandemi,« lyder meldingen fra Ryan Park, der er sundhedsordfører for oppositionspartiet Labor Party.

Landets sundhedsminister, Brad Hazzard, insisterer på, at skibet ankommer under »strenge betingelser«.

»Det, vi har set i den travleste havn i Australien, er en massiv tilstrømning af skibe. Siden midten af februar har vi haft 63 krydstogtskibe gennem havnen i Sydney,« siger han:

»New South Wales' sundhedsmyndigheder har sørget for, at hvert eneste af disse 63 skibe – længe før den føderale vejledning og retninger – er blevet grundigt vurderet.«

Krydstogtskibe har spillet en kedelig rolle i udbredelsen af coronavirussen. Et af de værste tilfælde var krydstogtskibet »​Diamond Princess«​ i Asien, der havde 712 smittede ud af skibets 3.711 passagerer og besætning.

Men også skibene »World Dream«, »Grand Princess«, »Silver Explorer« og »Silver Shadow« har haft coronasmittede passagerer eller besætningsmedlemmer.