Kritikken af Utøya-mindesmærke vokser

Forældre til ofre for Utøya-angrebet i 2011 kritiserer et kommende mindesmærke, og nu sår en geologisk ekspert tvivl om, hvorvidt projektet overhovedet kan realiseres i den porøse og lagdelte klippegrund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere forældre til ofre for terrorangrebet på Utøya i 2011 har protesteret over udsigten til et mindesmærke, der skal skære sig igennem en klippe nær øen og udgøre et »åbent sår«.

Og nu melder en geologisk ekspert sig også på banen med kritik af det vindende projekt med navnet »Arret«.

Ifølge geolog Hans Erik Foss Amundsen er klippegrunden på fastlandet ved Sørbråten, hvor mindesmærket skal bygges, slet ikke egnet til konstruktionen.

»Klipperne er porøse. De egner sig slet ikke til den slags facader. Materialet er fyldt med sprækker, hvor vandet kan trænge ind. Det fryser til om vinteren, og udvider sig, og så smuldrer klippen,« siger Hans Erik Foss Amundsen til NRK.

Han peger på, at klipperne ved Sørbråten består af småsten og skifer, der er lagdelt og derfor uegnet til projektet, som kunstneren Jonas Dahlberg står bag.

Planen er, at klippesiden skal have en glatslebet facade med de afdødes navne indgraveret. Men en sådan glat overflade kan kun laves ved enten at bruge beton til at beklæde facaden eller importere en stenfacade udefra, lyder vurderingen fra Hans Erik Foss Amundsen.

»Men skal ikke have en doktorgrad i geologi for at forstå, at dette område er totalt uegnet,« siger Hans Erik Foss Amundsen til NRK.

Det er den norske stats fagudvalg »Kunst i offentlige rum«, der har ansvaret for udformningen af mindesmærket. Udvalgets direktør, Svein Bjørkås, fortæller, at der skal foretages geologiske undersøgelser af området, men at man arbejder videre med projektet.

»Der er alternative løsninger i planen afhængig af, hvilken kvalitet klippeområdet har,« siger Svein Bjørkås ifølge NRK.

Flere forældre til ofre for terrorangrebet har over for NRK udtrykt utilfredshed med projektet. Kritikken går på, at forældrene ikke er blevet informeret eller konsulteret om mindesmærket.

En gruppe forældre har ifølge NRK sendt en officiel klage over projektet til det norske kulturministerium.