Kristian Jensen skal stå skoleret i FN

Torsdag skal FNs Menneskerettighedsråd efterprøve Danmark, om den danske regering lever op til sine forpligtelser. Normalt er det en dansk diplomat, der tager eksamen, men denne gang stiller udenrigsminister Kristian Jensen selv op. Og det er ikke tilfældigt.

Normalt sender man en FN-ambassadør, men torsdag tager udenrigsminister Kristian Jensen (V) selv teten, når Danmark skal eksamineres af FNs Menneskerettighedsråd, der skal vurdere den danske indsats for menneskerettighederne. Blandt andet ventes nedlæggelsen af Irak-kommissionen og de seneste måneders stramninger af udlændingeloven at være på plakaten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Netop som Danmark har problemer med sit image i omverdenen på grund af regeringens udlændingepolitik, skal udenrigsminister Kristian Jensen stå skoleret i FNs Menneskerettighedsråd i den schweiziske by Genève.

Eksamen finder sted i torsdag, og der er tale om en periodisk eksamination, hvor FNs medlemslande på skift hvert femte år får gennemgået deres standarder og opfyldelse af forpligtelser på menneskerettighedsområdet.

Normalt overlader danske regeringer FN-eksamen til Danmarks FN-ambassadør i Genève, men denne gang er det udenrigsministeren selv, der skal stå skoleret, og det forklarer Kristian Jensen med regeringens ambitioner om at blive indvalgt i FNs Menneskerettighedsråd, der er sammensat af 47 af FNs 192 medlemslande.

»Jeg har besluttet, at Danmark skal stille op til valget om at blive medlem af FNs Menneskerettighedsråd, og ved at jeg selv står i spidsen for den danske delegation, så signalerer vi, at vi tager det her alvorligt, og det betyder noget i forhold til at få opbakning, når der skal vælges nye medlemmer til rådet, siger Kristian Jensen til Berlingske.

Smykkesagen spøger

Han afviser omvendt, at han selv tager eksamen, fordi Danmarks internationale omdømme for tiden er temmelig ramponeret på grund af regeringens udlændingepolitik – ikke mindst den såkaldte smykkesag.

»Det har ikke noget med det her at gøre. Beslutningen om, at jeg selv skal lede delegationen under eksaminationen blev taget allerede i august sidste år, da vi besluttede at stille op som kandidat til rådet, siger Kristian Jensen.

 

Menneskerettighedsrådets 47 medlemslande er fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, seks fra Østeuropa, otte fra Latinamerika og de caribiske stater og syv fra Vesteuropa.

Alle medlemmer skal vælges af et flertal af Generalforsamlingens medlemmer, og ifølge Kristian Jensen er lobbyarbejdet for at samle et flertal bag et dansk medlemskab i fuld gang.

I strid med konvention

FN-eksamen er blandt andet baseret på en rapport, som den danske regering har udarbejdet om menneskerettighederne herhjemme, og på rapporter skrevet og afleveret til menneskerettighedsrådet af en lang række danske organisationer.

Organisationernes rapporter indeholder en stribe kritikpunkter og anbefalinger til forbedringer, som de danske myndigheder bør gennemføre, og ifølge Institut for Menneskerettigheder er der næppe tvivl om, at Danmarks omstridte stramninger på udlændingeområdet vil trække ned, når de danske chancer for at blive medlem af menneskerettighedsrådet, skal gøres op.

Det gælder ikke mindst det forhold, at dele af stramningerne ifølge regeringen selv kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

»Ambitionen om en plads i Menneskerettighedsrådet vil givetvis være de øvrige FN-lande bekendt, når Danmark sætter sig ved eksamensbordet i Genève.

Og der er ingen tvivl om, at Menneskerettighedsrådets medlemmer har noteret sig, at den danske regering åbent har tilkendegivet, at den er villig til at risikere at forbryde sig mod menneskerettighederne, skriver direktør ved Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen og vicedirektør samme sted Louise Holck i en kommentar i Berlingske onsdag.