Kristian Jensen ser kommende Trump-stabschef som en »stabiliserende faktor«

Udenrigsministeren er positiv over for Trumps valg af Reince Priebus som ny stabschef, men vælger diplomatisk at holde kommentarerne om valget af den kontroversielle Stephen Bannon som chefstrateg til »ubeskrevet i politiske sammenhænge.«

Reince Priebus sammen med Donald Trump, da Trump holdt sin sejrstale ved det amerikanske valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reince Priebus og Stephen Bannon var de to første navne, som USAs kommende præsident, Donald Trump, søndag trak op af hatten på de centrale positioner som stabschef i Det Hvide Hus og som Trumps chefstrateg.

Mens Priebus som formand for Det Republikanske Parti er et velkendt navn med et solidt ry som kompromissnedker, er Stephen Bannon et mildt sagt kontroversielt valg. Han er chef for det stærkt højreorienterede medie Breitbart, der blandt andet er blevet beskyldt af præsidentvalgets taber Hillary Clinton for at være racistisk. Bannon har desuden talrige gange langet ud efter republikanske politikere for at være for blødsødne.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) lægger først og fremmest vægt på udnævnelsen af Priebus, som han kalder »positiv«.

»Jeg synes, at den nye stabschef giver anledning til at sige, at her er der i hvert fald en fra det republikanske establishment, som kommer ind og vil være en stabiliserende faktor i mine øjne,« siger udenrigsministeren før et møde med sine EU-kolleger i Bruxelles mandag.

Om Stephen Bannon holder Kristian Jensen sig til, hvad der må betegnes som diplomatiske formuleringer:

»Jeg kender ikke chefstrategen så godt. Jeg læser forskellige ting om ham. Nu må vi prøve at se, hvad han kommer til at lægge af linje, når han er her. Han er som mange andre lidt ubeskrevet i politiske sammenhænge i forhold til, hvad han vil føre af politik, når han skal lægge en strategi.«

Spænding om ny udenrigsminister i USA

Kristian Jensen påpeger, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvilken linje Trump vil vælge i sikkerheds- og udenrigspolitikken.

Ikke mindst valget af en ny amerikansk udenrigsminister vil blive fulgt nøje i de europæiske hovedstæder, hvor bekymringerne især går på den fremtidige amerikanske politik i forhold til Rusland.

Stephen Bannon (til venstre) er Donald Trumps nye chefstrateg. Den hyring vækker delte reaktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI.

Europæiske politikere undlader at nævne navne, men på de indre linjer er senator Bob Corker, der er kendt for en relativ hård linje over for Rusland, en mand, som mange europæiske regeringer gerne ser som ny amerikansk udenrigsminister.

Den nære Trump-støtte, Newt Gingrich, der også nævnes som en mulighed, vil derimod for alvor give bange anelser i et land som Danmark - det er ham, der har kaldt Estland for en »forstad til Skt. Petersborg.«

Stærkere EU-forsvarssamarbejde i støbeskeen

EUs udenrigsministre mødtes søndag aften til en uformel middag for at diskutere fremtidens forhold mellem EU og USA, men den britiske udenrigsminister Boris Johnson kom ikke. Han er derimod i Bruxelles mandag morgen til et længe planlagt udenrigsministermøde. Johnson mener, at alle skal slå koldt vand i blodet i forhold til Trump.

»Nu skal vi ikke dømme præsidenten på forhånd. Der sker store forandringer i verden, og det er op til os at lytte på folks bekymringer og arbejde videre på en positiv måde. Donald Trump er en »deal maker«, og det kan være godt for både Storbritannien og EU,« siger Johnson ved ankomsten til Bruxelles.

Om et stærkere forsvarssamarbejde i EU, som briterne ellers har været kritiske over for, siger Johnson, at der er gjort gode fremskridt, så briterne nu umiddelbart kan støtte planerne. Det skyldes, at det stærkere EU-forsvarssamarbejde alene skal supplere der, hvor den transatlantiske forsvarsalliance NATO ikke spiller en rolle. Johnson fremhæver især, at han forventer, at de europæiske lande nu begynder at bruge flere penge på forsvaret.

Den danske regering har på grund af det danske forsvarsforbehold også været skeptisk over for et stærkere forsvarssamarbejde i EU, som Danmark ikke kan påvirke, men er ligeledes blevet mindre skeptisk i takt med, at planerne tager form. Kristian Jensen understreger dog mandag morgen, at det ville være naivt at tro, at EU på nogen måde kan erstatte dele af NATO-samarbejdet:

»NATO-alliancen er den sikkerhedsdimension, der giver Europa vores sikkerhed,« siger han.