Kristian Jensen: Rusland begår krigsforbrydelser i Aleppo

Det er svært at betegne Ruslands bombardementer i Syrien som andet end krigsforbrydelser. Det fastslår udenrigsminister Kristian Jensen, der beklager, at flere EU-lande alligevel har travlt med at flirte med præsident Putin.’

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener, at »det er svært at betegne det som andet end overtrædelser mod menneskeheden, når vi ser, at selv nødhjælpskonvojer, der kører med Røde Halvmåne-flag, bliver angrebet, skudt i brand og chaufførerne myrdet«. Foto: Olivier Hoslet/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering tager nu bladet fra munden og beskylder lige ud Rusland for at begå krigsforbrydelser i den sønderbombede syriske millionby Aleppo.

»Det er svært at betegne det som andet end krigsforbrydelser, når man bomber hospitaler, bomber civile, og når man bruger klyngebomber i det omfang, som vi har set i Aleppo,« fastslår udenrigsminister Kristian Jensen (V) over for Berlingske.

»Det er svært at betegne det som andet end overtrædelser mod menneskeheden, når vi ser, at selv nødhjælpskonvojer, der kører med Røde Halvmåne-flag, bliver angrebet, skudt i brand og chaufførerne myrdet. Så bliver man vred på vegne af det internationale samfund over, at vi har et medlem af FNs Sikkerhedsråd – sågar et permanent medlem, der i den grad blæser på de internationale aftaler,« siger udenrigsministeren.

Dermed lægger Danmark sig i hælene på USA, Storbritannien og FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, der også anklager de russiske bombardementer i Aleppo for at være krigsforbrydelser.

Som omtalt i Berlingske i sidste uge mener samtlige partier i Folketinget, at de russiske bombardementer skal efterforskes med henblik på at forberede en eventuel krigsforbrydersag. Flere partier efterlyser også sanktioner over for det russiske styre – sanktioner, som i givet fald kommer oven i de sanktioner, som Rusland straffes med på grund af annekteringen af Krim og konflikten i det østlige Ukraine.

Er det muligheder, du kan støtte, Kristian Jensen?

»Det er klart, at det er en mulighed, men desværre er det i øjeblikket sådan, at tendensen blandt EU-landene går den modsatte vej. En række lande øger deres samarbejde med Rusland i stedet for at skærpe tonen – senest Frankrig, der jo her i oktober har inviteret Putin til Frankrig,« fastslår Kristian Jensen.

»Udfordringen er, at nogle lande øger deres samarbejde med Rusland på et tidspunkt, hvor vi har behov for en fælles skarp linje over for de grove ting, russerne gør i Syrien. Det er en kamp op ad bakke, men vi gør, hvad vi kan for at få skabt en større grad af enig i EU over for Rusland. Jeg er bare nødt til at sige, at sådan som andre EU-lande agerer, er det ikke lige på den flade,« understreger Kristian Jensen.

Ruslands ambassadør afviser

Ruslands ambassadør, Mikhail Vanin, mener ikke, at Kristian Jensen har ret til at gøre sig til dommer over Ruslands krigsførelse i Syrien.

»Lad mig først understrege, at det, der foregår i Syrien, er en forfærdelig tragedie. Men udenrigsminister Jensen er ikke autoriseret af en eneste international institution eller noget tribunal til at sige, at Rusland begår krigsforbrydelser i Syrien. Det er ikke hans ret at komme med den slags beskyldninger,« siger ambassadøren.

Han afviser, at de russiske styrker bevidst angriber civilbefolkningen i Aleppo.

»Det er jeg overbevist om. Det vil de russiske styrker aldrig gøre, og udenrigsminister Jensens anklage er meget beklagelig,« siger ambassadør Vanin.

»Vi bekriger jihadister, ikke børn,« fastslår ambassadøren med henvisning til, at den østlige del af Aleppo, der bombes af russiske og syriske krigsfly, efter russisk opfattelse kontrolleres af den magtfulde islamistiske gruppe kaldet Fatah al-Sham, der har rødder i terrororganisationen al-Nusra og indtil for nylig hed al-Nusra Fronten.

Med hensyn til angrebet på den humanitære konvoj i sidste måned, vil den russiske ambassadør gerne vide, hvordan den danske regering kan være så sikker på, at det blev udført af russiske kampfly.

»Det er jo stadig ikke undersøgt, og hvorfor skulle Rusland angribe denne konvoj midt i en våbenhvile? Hvordan vil den danske udenrigsminister forklare det? Angrebet er omgærdet af megen mystik. Der er ingen spor efter et angreb fra luften, og vi støtter en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der egentlig skete,« siger den russiske ambassadør.

 

Ole Damkjær er Berlingskes

internationale korrespondent