Kriseramt fransk præsidentkandidat går til modangreb

François Fillon, som har været klar favorit til at vinde præsidentposten, er under pres for at træde tilbage.

Fillon lægges under yderligere pres før præsidentvalget i Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND

Paris. Den konservative kandidat i Frankrigs præsidentvalgkamp, François Fillon, holder mandag eftermiddag et pressemøde. Her vil han svare igen på beskyldninger om, at han uretmæssigt fik sat sin kone på det offentliges lønningsliste.

Kilder tæt på Fillon siger, at den republikanske konservative politiker har forberedt en offensiv på et tidspunkt, hvor valgkampen for alvor er gået i gang, og hvor han er under pres for at trække sig helt ud af politik.

Fillon har fået store problemer efter skriverier i ugebladet Le Canard Enchaine om sin kone, Penelope.

Hun har været på det offentliges lønningsliste i adskillige år, men der er ikke beviser for, at hun har udført noget hverv for sin mand. Samme beskyldninger rettes mod Fillons børn.

- Vi kommer gennem denne prøvelse sammen og marcherer frem mod sejr, siger Fillon i en videobesked på sin Facebookside og tilføjer:

- Stop personhetzen. Nok er nok!

Den 62-årige politiker er en ivrig fortaler for offentlige nedskæringer, mere markedsøkonomi og mere dynamik i Frankrigs stærkt regulerede økonomi.

Fillon, som er troende katolik og far til fem børn, har baseret hele sin kampagne på at bekæmpe korruption og uærlighed.

I meningsmålingerne står han for øjeblikket til at blive slået ud i første runde, efter at han for to uger siden fremstod som en næsten sikker vinder.

Men nu er Fillon i en situation, at hans kone og også to af hans voksne børn bliver afhørt af bagmandspolitiet om penge, som de har modtaget som lønninger under uklare forhold. Hans kontor i parlamentet er blevet ransaget.

I Fillons konservative bagland siger hans partifæller, at der formentligt ikke er tid nok til at gennemføre et nyt primærvalg og finde en anden kandidat end Fillon.

/ritzau/Reuters