Krisepsykolog efter Eriksen-kollaps: »Husk at tale med jeres børn«

Vi har været vidner til noget dybt chokerende, vi har været skræmte. Derfor er det kun naturligt, hvis nogle reagerer psykisk efter at have set tv-billederne af Christian Eriksens kollaps i går, siger krisepsykolog Michael Bruun. Han opfordrer til, at man er ekstra opmærksom på sine børn.

Danmark tabte i går 0-1 til Finland i den første EM-kamp i Parken. Kampen blev overskygget af Christian Eriksens kollaps. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krisepsykolog Michael Bruun har allerede fået en del henvendelser fra personer, der har haft behov for at tale om hændelserne i Parken i går aftes.

Christian Eriksen kollapsede midt på banen, og vi kunne alle sammen se det ske. Det er kun naturligt, hvis man føler sig påvirket dagen derpå, siger krisepsykologen til Berlingske.

»Der var 10-12 minutter, hvor man jo ikke vidste, om han var død. Det er chokerende at være vidne til, og det kan sætte sig i os,« siger han til Berlingske.

Han giver en række råd til, hvordan man kan håndtere tankerne dagen derpå.

Det er naturligt, man bliver ked af det

Man skal acceptere, at man måske oplever en følelsesmæssig reaktion, siger Michael Bruun.

»Før kampen var vi glade. Vi skulle være vidne til noget stort. Hele København var klædt ud til fest.«

»Og så får man pludselig det her voldsomme chok. Man bliver fuldstændig lammet. Det er skræmmende, og det er helt naturligt, man reagerer på det bagefter,« siger han.

For nogle mennesker kan Christian Eriksens kollaps give flashbacks til andre ubehagelige oplevelser.

»Hvis man har oplevet nogen, man kender, få hjertestop eller falde om, kan tv-billederne fra Parken vække ubehagelige minder og betyde, at man genoplever episoderne. Det kan gøre ondt.«

Tal!

Hvis man får det ubehageligt af at tænke på episoden, er det bedste, man kan gøre, at tale med sine nærmeste, siger Michael Bruun.

»Den bedste måde at tackle det på er at få talt om det.«

»Man kommer ikke til at finde mening i, at en 29-årig sportsmand pludselig falder om. Men samtaler kan hjælpe på de ubehagelige tanker.«

»Man kan måske tale med dem, som man så kampen sammen med, for at bearbejde den fælles oplevelse, man har haft,« siger han.

Besvar børnenes spørgsmål

Børn kan blive endnu mere forskrækkede og rystede over oplevelsen end voksne, siger Michael Bruun. Mange børn har formentlig oplevet, at deres forældre heller ikke helt kunne forklare, hvad det var, de så på tv-billederne.

»Det er en utryg situation for børn. De ser noget skræmmende, og de ser måske også, at deres forældre er skræmte,« siger krisepsykologen.

»Det bedste, man kan gøre, er at berolige dem. Fortælle, at Christian Eriksen er vågen. At der er nogle, der passer på ham nu.«

Nogle børn kan måske blive bange for at spille fodbold i den kommende tid. Nogle børn kan være nervøse for at se kampen mod Belgien på torsdag, fordi de tror, at der kan ske noget lignende igen, siger Michael Bruun.

Derfor er det vigtigt at give sig tid til at besvare alle de spørgsmål og bekymringer, børn måtte have i de kommende dage.

»Børnene kan få brug for, at de voksne er der for dem. Lytter til deres bekymringer, viser nærvær og prøver at forklare dem, at der ikke er nogen grund til at være bange.«

»Det er rigtig vigtigt, at man giver sig tid til at tale det igennem,« siger krisepsykologen.