Krisen efterlader Lenin i lurvet tøj

Vladimir Lenin må fejre fødselsdag i et gammelt, slidt jakkesæt. Den økonomiske krise levner ingen tøjpenge til den balsamerede sovjetleder.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er hårde tider for Lenin. For mindre end en måned siden blev en 10 meter høj bronzestatue af kommunistlederen skamferet af en eksplosion, der efterlod ham uden bagdel. Og nu må sovjetlederen lide den tort at fejre sin fødselsdag i et gammelt, lurvet jakkesæt.

Det er Lenins egne balsameringsspecialister, der slår alarm over spareplanerne. Lenins lig, der ligger til beskuelse i et granitmausolæum på den Røde Plads i Moskva, kræver nemlig regelmæssig vedligeholdelse. Hver 18. måned får Lenin således en ordentlig omgang kemisk rens og hvert tredje år et nyt jakkesæt, så han kan tage sig pæn ud, når turisterne defilerer forbi Sovjetunionens første leder.

Eller sådan plejede det at være. For selvom Lenin nu ikke har fået skiftet tøj siden 2003, så var specialisterne tvunget til at give ham de gamle klude på efter det netop overståede serviceeftersyn forud for Lenins fødselsdag 22. april, klager Jurij Denisov-Nikolskij, der er vicedirektør for det forskningsinstitut, der står for balsameringen.

"Staten har ikke afsat en eneste kopek siden 1992. Alt klares af fonden "Lenins Mausolæum" og donorer. Oven i det har krisen ramt hårdt. Hvordan kan vi skifte hans tøj under disse økonomiske omstændigheder?" siger han til den russiske avis Trud.

Lenin, der døde i 1924 og blev efterfulgt af Josef Stalin, får normalt sine jakkesæt sendt fra en skrædder i Schweiz, og det er dyre sager, medgiver specialisten. Men han advarer om, at manglende udskiftning af Lenins habit på længere sigt kan true balsameringen.

Lenins tilstedeværelse på den Røde Plads er en kilde til stadige skænderier i Rusland. Så sent som i januar demonstrerede en gruppe aktivister udklædt som mumier på pladsen for at få Lenin - der indledte bolsjevikkernes blodige magtovertagelse i Rusland i 1917 - begravet. Ifølge tidligere meningsmålinger ønsker to tredjedele af russerne Lenin fjernet. Der er dog ingen umiddelbare planer om at flytte ham, understregede Kreml for nyligt.

"Den seneste eksplosion ved Lenin-statuen i Skt. Petersborg medførte protester. Forestil dig et øjeblik, hvad der ville ske, hvis vi forsøgte at flytte Lenins lig," sagde Vladimir Kosjin, leder af Kremls ejendomsforvaltning, til avisen Tribuna.