Krisemøde endte uden afklaring

Republikanerne forlod natten til fredag dansk tid mødet med Barack Obama med tilsyneladende uforrettet sag. Forhandlingerne ventes dog at fortsætte.

Pressefolk venter foran Det Hvide Hus i Washington efter et møde torsdag aften, dansk tid, mellem republikanernes John Boehner og præsident Barack Obama. Imens venter resten af verden i spænding på en løsning af gældsloftkrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Først forlød det, at den amerikanske præsident, Barack Obama, natten til fredag dansk tid afviste et forslag fra republikanerne om at hæve USAs gældsloft midlertidigt. Siden meddelte republikanerne, at der endnu ikke var truffet en endelig beslutning om republikanernes plan, og at forhandlingerne ville fortsætte.

Ifølge The New York Times afslog præsidenten den republikanske plan om at udskyde en mulig amerikansk gældskrise med seks uger, da planen ikke indebar finansiering til genåbning af regeringen.

Den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, John Boehner, og 19 af hans republikanske partifæller måtte dermed i første omgang gå hjem uden en budgetløsning efter en times møde med præsidenten i Det Hvide Hus.

Meldingerne efter mødet var imidlertid blandede.

»Han sagde ikke ja, og han sagde ikke nej,« sagde republikaneren Paul D. Ryan efter mødet til The New York Times.

Ifølge John Boehners talsperson foreslog de republikanske politikere konkret Det Hvide Hus at øge gældsloftet midlertidigt, at udpege officielle budgetforhandlere og at indlede samtaler om at genåbne regeringen, skriver Reuters.

På trods af at politikerne ikke nåede til enighed om en aftale, kaldte republikaneren Eric Cantor budgetmødet »meget brugbart«.

Han oplyste ifølge Reuters efterfølgende, at samtalerne om budgetkrisen ville fortsætte i de kommende timer.

Det Hvide Hus oplyste ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Barack Obama havde haft »et godt møde« med de republikanske politikere. Herfra lød meldingen desuden, at der ikke var lagt en konkret plan for de næste skridt mod at få en budgetaftale på plads, men at præsidenten så frem til yderligere forhandlinger med både republikanerne og demokraterne.

Store dele af den offentlige sektor i USA har været lukket ned siden 1. oktober, da det ikke er lykkedes de amerikanske politikere at nå til enighed om en budgetaftale for regnskabsåret 2014, der blev indledt på den dato.