Krise udskyder skrotning af omstridt voldtægtslov i Libanon

Retsudvalg i Libanon vil afskaffe lov, der kan gøre voldtægtsmænd straffri. Men politisk krise står i vejen.

Hvide brudekjoler blev hængt op på promenaden i Beirut i protest over en paragraf i Libanons straffelov, nummer 522, som gør voldtægtsforbrydere straffri, hvis de gifter sig med deres offer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Patrick Baz

Libanons voldtægtsofre, som ifølge aktivister risikerer at ende i ægteskab med deres overfaldsmænd, må væbne sig med tålmodighed, mens landets politikere løser en anden krise.

En lov, der gør voldtægtsforbrydere straffri, hvis de gifter sig med deres offer, finder tilsyneladende ingen opbakning i parlamentet. Og den skulle være skrottet for længst.

Men en langvarig strid om en ny valglov skal løses, før parlamentet igen samles for at tage stilling til sagen, har formand Nabih Berri slået fast.

15. maj udskød Berri en samling til 29. maj. Og den er nu udskudt igen, fortæller den uafhængige organisation Abaad, som arbejder for at få loven skrottet.

»I øjeblikket dominerer den nye valglov diskussionen i parlamentet. Indtil det er faldet på plads, vil man udskyde samlingen,« siger Aliaa Awada, som er kampagnechef i Abaad.

Aktivisterne i organisationen har fanget libanesernes - og dele af den øvrige verdens - øjne ved at hænge hvide brudekjoler mellem palmerne på strandpromenaden i Beirut.

Der på den berømte solbeskinnede strækning symboliserer de dystert de anonyme ofre for den omstridte lov.

Paragraf 522 fastslår, at "hvis der eksisterer en gyldig ægteskabskontrakt mellem gerningsmanden til en af disse forbrydelser ... og den forulempede, er retsforfølgelse suspenderet".

En allerede dømt voldtægtsmand kan også slippe for straf ved at gifte sig med sit offer.

Kampagnechefen mener, at det er en formsag at få loven afskaffet. Det kræver bare tid på grund af den politiske krise i landet.

Abaad har talt med alle 17 medlemmer af retsudvalget, hvor alle partier er repræsenteret.

»Disse møder har været meget opmuntrende, da ingen af medlemmerne vil modsætte sig, at paragraf 522 bliver skrottet. Specielt opmuntrende var det, at de betragter voldtægt som en forbrydelse,« siger Awada.

Det første skridt mod at fjerne paragraffen blev taget af retsudvalget i december 2016, siger hun. Det blev også vedtaget i februar i år. Men en effektuering kræver en afstemning i parlamentet.