Kriminelle søger væk fra Malmøs rå vold

Interessen for at blive en del af et exitprogram er rekordstor i svenske Malmø, hvor der er sket en forråelse af det kriminelle miljø de seneste år.

I den første del af 2017 har Konsultationsteamet hjulpet 36 personer, som gerne vil lægge det kriminelle liv bag sig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få uger siden var der et trist jubilæum i den svenske by Malmø, da antallet af skyderier i byen ud til Øresund rundede 30 alene i år. Siden har kriminelle igen trykket på aftrækkeren til deres våben.

De mange skudepisoder - og i nogle tilfælde bombeeksplosioner - skaber bekymring hos de lokale, der frygter tilfældigvis at stå det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Men også internt i Malmøs bander er en forråelse af det kriminelle miljø begyndt at gøre folk nervøse, beretter det svenske nyhedsbureau, TT.

Flere og flere søger om hjælp til at lægge deres liv om via et særligt exitprogram hos kommunen.

»De her personer er oftest meget bange,« siger Helena Sjöman, som er ansvarlig for Konsultationsteamet, der hjælper de kriminelle afhoppere.

Frygten har de sandsynligvis noget at have i. Flere mennesker - mange af dem unge - er inden for det seneste år blevet dræbt eller såret af skud, og der er et stigende antal våben i omløb. Mindre konflikter har en tendens til at eskalere hurtigere end tidligere, rapporterer Sydsvenskan.

Sidste år blev der beslaglagt over 600 skydevåben alene i Malmø. Angiveligt bærer mange af de kriminelle skudsikre veste, når de går udenfor.

Men sådan har nogle altså ikke lyst til at leve længere. I den første del af 2017 har Konsultationsteamet hjulpet 36 personer, som gerne vil lægge det kriminelle liv bag sig.

»Det er dobbelt så mange som tidligere år,« siger Helena Sjöman til TT.

»De her personer er oftest meget bange - bange for at blive skudt eller for at blive presset af andre til at begå kriminalitet eller blive afpresset for penge,« lyder det videre.

Størstedelen af personerne er mænd, og seks-syv af dem er børn under 18 år.

»De voksne er udbrændte på grund af det liv, de lever. De yngre, som søger hjælp, frygter mere for deres liv. En del har også grund til at være bange, og de har brug for hjælp,« fortæller Helena Sjöman til TT.

Ifølge Malmø bys egen hjemmeside samarbejder det kommunale exitprogram med politiet, arbejdsformidlingen og andre myndigheder om at få de kriminelle på ret køl.

Hvis det er nødvendigt, bliver personerne flyttet et godt stykke væk fra Malmø, så de ikke risikerer at blive opsøgt af gamle venner eller fristes til at vende tilbage til en kriminel løbebane.

»Der venter et helt nyt liv, men vejen dertil er lang og hård. Man er nødt til at kunne klare ensomheden,« siger Helena Sjöman.

Mange af de i alt 33 skudepisoder i år i Malmø er ikke blevet opklaret.

Politiet peger ifølge Expressen på, at sagerne er meget vanskelige at efterforske, da der sædvanligvis er tale om meget lukkede miljøer.

LÆS MERE