Krigsforbryderdomstol fælder dom over Mladic i november

»Balkans Slagter« har afvist anklager om, at han førte an i etniske udrensninger for et »Storserbien«.

En kvinde i Beograd går forbi graffiti af den tidligere hærchef for de bosniske serbere, Ratko Mladic. FN's Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien meddelte onsdag, at der vil blive afsagt dom i sagen mod Mladic den 22. november. Reuters/Stoyan Nenov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN's Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien meddelte onsdag, at der vil blive afsagt dom i sagen mod Ratko Mladic - den tidligere hærchef for de bosniske serbere - den 22. november.

Mladic er anklaget for krigsforbrydelser - blandt andet folkedrab - for sin påståede rolle under en massakre på 8000 muslimske mænd og drenge i Srebrenica i Bosnien i juli 1995.

»Dommen i denne sag vil blive afsagt onsdag den 22. november klokken 10.00,« siger dommeren i sagen i en erklæring.

Mladic, der er er blevet kaldt »Balkans Slagter«, har afvist anklager om, at han førte an i en nådesløs etnisk udrensning for at skabe et »Storserbien« i 1990'erne.

Han er samtidig anklaget for en flerårig belejring af Sarajevo, hvor tusindvis af mennesker blev dræbt.

Det er over fem år siden, at sagen blev indledt ved den særlige FN-domstol.

Anklagerne ved domstolen opfordrede sidste år dommerne i sagen til at idømme Mladic livsvarigt fængsel. Forsvare krævede frifindelse i alle anklager.

Sagen er den sidste fra Balkan, som stadig er i gang ved den særlige domstol, som har afsat domme over 83 mistænkte - deriblandt Mladics daværende politiske leder, Radovan Karadzic.

Den 74-årige Mladic blev anholdt i Serbien i maj 2011, efter at han havde været på flugt i 16 år.

Han levede i perioden åbenlyst i Serbien til trods for, at han var efterlyst af det internationale samfund. Sagen mod ham blev indledt året efter hans anholdelse.

Karadzic, som var bosnisk-serbisk præsident, er blevet fundet skyldig i krigsforbrydelser. Han blev idømt 40 års fængsel.

Der er rejst 11 anklager mod Karadzic inden for folkemord, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina fra 1992 til 1995.

I denne krig blev 100.000 mennesker dræbt, mens 2,2 millioner blev tvunget på flugt.

Den mest iøjnefaldende anklage mod Mladic gælder massakren i 1995 i Srebrenica, der ellers var udråbt som en sikker zone af FN.

Her søgte bosniske muslimer hen for at være i sikkerhed. Bosnisk-serbiske soldater kom og dræbte næsten 8000 muslimske mænd og drenge. Ligene blev smidt i massegrave.

/ritzau/Reuters