Krigsdomstol vil have fat i afrikansk førstedame

Den Internationale Krigsdomstol har udstedt en arrestordre på Elfenbenskystens tidligere førstedame, Simone Gbagbo, der anklages for forbrydelser mod menneskeheden.

Simone Gbagbo. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIA KAMBOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhenværende førstedame, Simone Gbagbo, var med til at planlægge og orkestrere de uroligheder, der opstod i kølvandet på valget i Elfenbenskysten i 2010, og som dræbte flere tusinde ivorianere.

Sådan lyder anklagen mod Simone Gbagbo fra Den Internationale Krigsdomstol, som torsdag har offentliggjort en arrestordre på den tidligere førstedame. Arrestordren blev udstedt i februar i år, men er først blevet offentliggjort torsdag.

- Fru Gbagbo er tilsyneladende ansvarlig for forbrydelser mod menneskeheden i form af mord, voldtægt og andre former for seksuelle overgreb, umenneskelige handlinger og forfølgelse, står der blandt andet i pressemeddelelsen fra Den Internationale Krigsdomstol.

Anklage: Opførte sig som mands alter ego

Hustruen til ekspræsident Laurent Gbagbo anklages således for medvirken i de sammenstød, der fandt sted efter valget i 2010. Her døde godt 3.000 personer, efter at Laurent Gbagbo nægtede at anerkende sit nederlag til Alassane Ouattara.

- Simone Gbagbo var ideologisk og professionelt meget tæt på sin mand. Selvom hun ikke var folkevalgt, opførte hun sig som sin mands alter ego, udøvede magt og tog beslutninger på regeringsniveau, står der i arrestordren.

Laurent Gbagbo sidder allerede indespærret i Haag og afventer som den første tidligere statsleder rettergang ved krigsdomstolen. Simone Gbagbo tilbageholdes i øjeblikket i Elfenbenskysten.