Krigens største overraskelse: Russerne kender ikke deres egne systemer

Russerne burde vide, hvordan man besejrer Ukraine på det her område: For det er deres egne systemer, de kæmper imod. Ikke desto mindre står Rusland stadig uden erobring her efter fire måneders krig.

Det er fire måneder siden, at Rusland påbegyndte en angrebskrig i Ukraine – men det er stadig ikke lykkedes for russerne at få kontrol over det ukrainske luftrum. Her ses russiske Sukhoi Su-35-fly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fire måneder siden, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, beordrede russiske styrker ind over grænsen til Ukraine og påbegyndte en invasion af landet.

I den forbindelse er det stadig ikke lykkedes Rusland at opnå kontrol over det ukrainske luftrum, ligesom de russiske styrker fortsat kæmper med at operere effektivt mod det ukrainske luftforsvar.

Og netop dét er blandt de største overraskelser under krigen, hvis man spørger stabschefen for det amerikanske luftvåben, general Charles Brown, ifølge Business Insider.

Ruslands manglende evne til at få kontrol over det ukrainske luftrum betød netop, at Putins indledende landoffensiv i Ukraine fejlede flere steder i februar.

Det er »særligt usædvanligt«, som det lyder ifølge Charles Brown over for Business Insider. For russerne bruger en hel del af de samme våben, som ukrainerne gør: På den måde er Rusland oppe imod sine egne systemer.

»De burde kende dem ret godt og vide, hvordan man besejrer dem,« forklarer den amerikanske general og tilføjer:

»Det rejser et vigtigt spørgsmål for mig: Hvorfor forstår de ikke deres egne systemer, og hvordan kan de besejre deres egne systemer?«

Ifølge Business Insider bruger Ukraine ligesom flere andre tidligere sovjetrepublikker stadig militært isenkram af sovjetisk oprindelse. Blandt andet finder man Su-24- og Su-25-angrebsfly samt MiG-29- og Su-27-jagerfly i deres luftvåben.

Omvendt har det russiske militær taget opgraderede versioner af dem i brug.