Kreml med »dagens citat« om danske Dennis: Vi kan ikke operere ud fra sund fornuft

Det er blevet mødt af hård, international kritik, at det danske Jehovas Vidne Dennis Christensen onsdag blev idømt seks års fængsel for »religiøs ekstremisme«. Kreml-talsmand henviser til loven – men lover snarlige »instruktioner« fra præsident Putin.

Dommen mod danske Dennis Christensen er af flere blevet sammenlignet med forfølgelsen af Jehovas Vidner i sovjettiden under Josef Stalin, hvor hundredvis af Jehovas Vidner blev fængslet, ligesom tusindvis blev deporteret til Sibirien. Fold sammen
Læs mere
Foto: MLADEN ANTONOV

Dagens citat, kalder den russiske udgave af mediet BBC det ironisk, mens den engelsksprogede Moscow Times er endnu hårdere ved Kreml-talsmand Dmitrij Peskov.

»Stol ikke på sund fornuft, hvis du vil vide, hvordan det moderne Rusland ledes,« skriver mediet.

Det sker, efter talsmanden for den russiske regering, Dmitrij Peskov, torsdag kommenterede fængselsdommen mod det det danske Jehovas Vidne Dennis Christensen:

»Vi kan ikke arbejde ud fra sund fornuft i vores regeringsførelse. Vi arbejder først og fremmest ud fra, hvad der er lovligt og ulovligt,« sagde Peskov i et konferenceopkald med journalister torsdag.

Under samme konferenceopkald sagde talsmanden også, at »sund fornuft selvfølgelig altid skal være til stede«, men at dette ikke kan være et kriterie hos domstolene:

»Kriteriet er forståelsen af loven,« sagde Peskov.

Sjældent har russere talt så meget om en dansker, som det er sket i sagen om 46-årige Dennis Kristensen. Nu taler selv den russiske regering om danske Dennis.

Onsdag blev han ved en russisk domstol idømt seks års fængsel for »religiøs ekstremisme« på grund af sin ageren som Jehovas Vidne. En sag og en dom, der har mødt hård kritik internationalt.

Dommen er den første af sin slags, efter at Jehovas Vidner i 2017 i en højesteretskendelse blev fastslået som en ekstremistisk – og dermed ulovlig – organisation. Ifølge dommeren har Dennis Christensen »bidraget til fortsættelsen af aktiviteterne for den forbudte religiøse ekstremistiske organisation Jehovas Vidner«.

Forbuddet mod Jehovas Vidner og onsdagens dom har været genstand for hård international kritik. EUs talsperson for udenrigstjenesten Maja Kocijancic sagde i en pressemeddelelse onsdag, at EU »forventer«, at Dennis Christensen løslades »omgående og uden betingelser«. FN har udtrykt »dyb bekymring over sagen«, mens udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en skriftlig kommentar til Berlingske beskrev sidestillingen af Jehovas Vidner og terrororganisationer som »under al kritik«:

»Det hører ingen steder hjemme,« sagde ministeren blandt andet.

Dommen mod Dennis Christensen frygtes at skabe præcedens for andre religiøse i Rusland. 22 Jehovas Vidner sidder fængslet, langt flere er under husarrest eller har verserende sager. I alt er 105 medlemmer af trossamfundet på nuværende tidspunkt påvirket af loven, oplyser den tidligere talsmand for den nu officielt opløste russiske afdeling af Jehovas Vidner, Jaroslav Sivulskij.

Den russiske præsident Vladimir Putin vakte før jul håb for den religiøse gruppe, da han med vanlige tvetydige kommentarer kaldte retsforfølgelsen af Jehovas Vidner for »nonsens«. Nu vil præsidenten ifølge Peskov komme med et »direktiv« inden længe, skriver det statsejede russiske nyhedsbureau TASS.

Da Peskov onsdag blev spurgt om dommen mod Dennis Christensen, sagde han, at ikke var bekendt med sagens detaljer, men at der »åbenlyst« var grunde til retsforfølgelsen af danskeren.

Adspurgt om fornuften i at beskrive Jehovas Vidner som en ekstremistisk gruppe sagde Peskov, at gruppens aktiviteter er ulovlige, og at »dette er en prioritet, når situationen defineres«, skriver TASS.