Krav om udgangsforbud for unge i Malmø

Alle under 18 år i bydelen Rosengård skal have forbud mod at vise sig på gaden efter kl. 21. Politiet kalder situationen katastrofal.

Sådan ser mange nætter ud i Rosengård og Herrgården. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stig Åke Johnsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilbrande, brændende containere, bildæk i flammer, stenkast fra tage og altaner mod politi og brandmandskab.

Det er virkeligheden de fleste dage og nætter i Malmø-bydelen, Rosengård, hvor beboerne fortrinsvis består af indvandrere og hvor de sociale problemer er massive.

For at få sat en stopper for den evíge uro, kræver politikere fra de to partier Moderaterna og Sverigedemokraterna i Malmø byråd derfor nu, at der indføres et udgangsforbud i aftentimerne for bydelens unge, skriver avisen Expressen.

- Hvis jeg vil se en her og nu virkning, anser jeg et udgangsforbud for nødvendigt. Jeg mener også, der skal indføres et besøgsforbud for personer som politiet har noteret sig som ballademagere, siger Moderaternas byrådsordfører, Anja Sonesson, til Expressen. Samtidig betegner hun situationen i Herrgården som kaotisk.

Byrådsmedlemmet mener, at forbuddet skal gælde for unge under 18 år og træde i kraft kl. 21.

Sverigedemokraternas byrådsmedlem Sten Andersson har stillet tilsvarende forslag, for som han siger:

- Eftersom ingen af de initiativer der hidtil er blevet taget, har hjulpet, er det på tide, at der gøres noget, så samfundet kan få genskabt kontrollen, og det kan et midlertidigt udgangsforbud ved uroligheder være en løsning til, siger han til Expressen.

Katastrofeområde
Specielt i ét område i Rosengård kaldet Herrgården, er situationen så tilspidset, at politiet kun tør rykke ind med meget store styrker. Almindelig patruljeaktivitet er derfor nærmest blevet indstillet:

- Når vi er derinde hagler det med sten, molotovcocktails, kanonslag og andet kasteskyts fra altaner og fra tage, og vi kan jo ikke bevæge os rundt iført hjelm, og beskyttelsesudstyr hele tiden, siger chefen for nærpolitiet i Rosengården, Börje Aronsson, til Sydsvenska Dagbladet.

Direkte adspurgt, om ikke det handler om at være tilstede og overvåge udviklingen, svarer nærpolitichefen:

- Jo, i den bedste af alle verdner var det givetvis det bedste, men det er jo utopi….Og fik jeg 300 mand ekstra, ville jeg ikke kunne løse det alligevel, lyder det fra Börje Aronsson.

Politichefen siger yderligere, at han ved enhver given lejlighed forsøger at råbe lokale politikerte og ministre op med et budskab om, ”at Herrgården er en katastrofe, hvor der kræves helt andre indsatser end fra politi og redningsmandskab.