Kraftigt jordskælv rammer Mexico: Over 20 har mistet livet

Folk flygter ud af bygninger i Mexicos hovedstad efter kraftigt jordskælv fredag, der ligger på over 8 på Richterskalaen. Skælvet er det største i landet siden 1985. Mindst 26 personer er meldt omkommet.

Mexico er blevet ramt af et historisk stort jordskælv  AFP PHOTO / LUIS PEREZ Fold sammen
Læs mere
Foto: LUIS PEREZ

Mexico. Et jordskælv med en størrelse på over 8 på Richterskalaen har kort før midnat natten til fredag ramt ud for den sydlige kyst i Mexico, oplyser Reuters. Skælvet har også ramt hovedstaden Mexico City, der er en af verdens største byer. Ifølge nyhedsbureauet AP flygter folk ud af bygninger i hovedstaden.

Mindst 26 har mistet livet som følge af jordskælvet. Tre meldes døde i forbindelse med jordskælvet i San Cristobal de las Casas i staten Chiapas. Det oplyser guvernør Manuel Velasco ved 08.30-tiden, i følge Sky News. To børn er desuden døde i staten Tabasco, skriver nyhedsbureauet AP. Alejandro Murat, guvernør i Oaxaca, har sagt, at 20 mennesker er omkommet i hans stat.

 

Det er endnu uvist hvor kraftigt skælvet helt præcist har været. USA's geologiske tjeneste anslår skælvet til en styrke på 8,1. Det mexicanske indenrigsministerium om en styrke på 8,4, skriver nyhedsbureauet AFP.

Der er udsendt tsunamivarsel som konsekvens af skælvet, melder Pacific Tsunami Warning Centre, og bølgerne kan blive over tre meter høje. Skælvet fandt sted ud for den sydlige delstat Chiapas. Det advares om mulige tsunamibølger i Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras og Ecuador, melder Reuters. Pacific Tsunami Warning Centres rapport kan læses her.

Jordskælvets epicenter var 123 kilometer sydvest for byen Pijijiapan, Mexico, og havde en dybde på 33 kilometer, skriver Ritzau. Det videnskabelige agentur under den amerikanske regering USGS holder øje med jordskælvet. Her kan man blandt andet se et interaktivt kort over området. USGS melder desuden, at et efterskælv på 5,7 på Richterskalen har ramt ved Oxaca i Mexico.

På denne video, som den venezuelanske journalist, Alberto Rodríguez, har lagt op på Twitter, kan man se rystelserne.

I Oxaca, en mexicansk by på størrelse med Aarhus, er der desuden meldinger om folk, der er fanget på hotellet Hotel Anel. Skælvet er det kraftigste, der har ramt Mexico siden 1985, skriver The Telegraph. De har desuden snakket med en turist, der var tilstede, da skælvet ramte.

Han hedder Luis Carlos Briceno, en arkitekt på 31 år.
»Jeg har aldrig været et sted, hvor Jorden bevægede sig så meget. Først lo jeg, men da lysene gik ud, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg faldt næsten,« siger han.

Mexicos vestkyst er samtidig truet af orkanen Katia, melder BBC. Orkanen, som er sat til kategori 1, er omtrent 300 km sydøst for Tampico, og har registeret vindstød på 140 km/t.

På Twitter kan man se, at også Guatemala er ramt.

Opdateres...