Kraftigt jordskælv rammer Japan

Bygninger rystede i Tokyo og arbejderne på Fukushima-atomkraftværket blev evakueret. Ingen fare for tsunami.

Millionbyen Tokyo blev mandag eftermiddag rystet af et kraftigt jordskælv, og de ansatte på atomkraftværket Fukushima blev evakueret.

Strømmen blev afbrudt til over 200.000 boliger, men der er endnu ingen meldinger om dræbte eller tilskadekomne.

Skælvet begyndte mandag kl. 17.16 japansk tid og blev i første omgang målt til 7,1 på richterskalaen af USAs Geologiske Institut, USGS. Instituttet har siden da nedjusteret skælvet til 6,6. Se tekniske detaljer her.

Jordskælvets centrum lå idt over 80 kilometer syd for Fukushima-værket. Se kortet nedenfor.

Mindst otte jordskælv på mellem fire og seks på richterskalaen er mandag blevet registreret i Stillehavet ud for Japans østkyst. Men den tsunami-advarsel, som blev udsendt tidligere på dagen, er nu afblæst, oplyser japanske medier.

Strømmen gik på Fukushima

En talsmand fra energikoncernen Tepco, som ejer og driver atomkraftværket, siger, at alle arbejdere på værket har fået ordre til at søge ly i en jordskælvssikret bygning. Jordskælvet afskar kortvarigt strømmen til tre reaktorer, oplyser Tepco desuden.

Den japanske ambassade i Danmark har endnu ikke modtaget nogen oplysninger om omfanget af skader som følge af jordskælvet.

Det er kun en måned siden den ødelæggende jordskælvs- og tsunamikatastrofe kostede næsten 30.000 japanere livet. Det kraftigste jordskælv blev dengang målt til 9.0 på richterskalaen.

Tidligere i dag har japanske myndigheder besluttet at udvide evakueringszonen rundt om Fukushima 1.

Samtidig har premierminister Naoto Kan udsendt et åbent brev til klodens befolkning, hvori han takker for den enorme støtte, Japan har modtager oven på naturkatastrofen. Læs brevet her.


Vis Nyt jordskælv rammer Japan på et større kort