Kræver ret til hellig hash

Et canadisk trossamfund holder på retten til at ryge hash som en del af nadveren og har nu anlagt sag mod den canadiske stat.

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Et canadisk trossamfund, der kalder sig Church of the Universe - 'Universets Kirke' - kræver nu retten til at få anerkendt hash som en del af deres 'nadver' - lige som den kristne kirke eksempelvis bruger altervin. Det skriver det canadiske nyhedssite thestar.com.

Trossamfundet, med de tre præster Edwin Pearson, Michel Ethier og James Hoad i spidsen, har derfor anlagt en retssag med krav om erstatning på 25 millioner canadiske dollars - cirka 128 millioner kroner - og retten til at lade hash indgå som sakramente i gudstjenesten.

Præsterne hævder, at staten krænker deres religionsfrihed ved at forbyde dem at bruge stoffet i forbindelse med deres religiøse handlinger.

Præsterne anklager desuden staten for at chikanere medlemmer af trossamfundet og 'frarøve dem deres stolthed', når politiet systematisk stopper dem på vej hjem fra kirke.

- Præsterne har pligt til at bruge hash i alle afskygninger som en del af sakramentet, siger præsten Michel Ethier. Han er selv blevet taget for besiddelse af hash seks gange siden 1998.

I forbindelse med retssagen kræver kirken - ud over erstatningen på de 25 millioner canadiske dollars - desuden 9000 canadiske dollars - lidt over 46.000 kroner - i erstatning for hvert af de i alt 4000 medlemmer. Erstatningerne skal dække svie, smerte og myndighedernes misbrug af offentlige registre.

Sagen er den seneste i en række af udspil fra kirken, som med jævne mellemrum ynder at udfordre Canadas lovgivning på området.

Trossamfundet hævder, at forbuddet mod at besidde og indtage hash er i strid med grundloven - noget advokaten Paul Burstein fra Toronto, som har speciale i narkotikalovgivning, mener til dels er rigtigt.

Hash er delvist tilladt i Canada - man har eksempelvis ret til at få udskrevet hash på recept, hvis lægen skønner at det er nødvendigt til for eksempel smertelindring. Man har også ret til at dyrke det selv, hvis man har et skønnet behov.

Det vides endnu ikke, hvornår sagens ventes afgjort.