Kræftmedicin skal kurere pædofile

En enkelt injektion med et lægemiddel, der normalt bruges imod prostatakræft, kan måske forhindre pædofile i at misbruge børn. Et banebrydende studie i Sverige skal slå fast, om det virker.

I Danmark er seksuelle forhold til børn under 15 år forbudt ved lov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen

Degarelix er en hormonbehandling, der øjeblikkeligt får en mands testikler til at producere mindre af det mandlige hormon testosteron. Så lidt, at niveauet svarer til en præpubertær dreng.

Denne behandling bruges i dag på patienter med prostatakræft, men i Sverige vil forskere på Karolinska Instituttet undersøge, om den også kan kurere mandlige pædofile, skriver flere internationale medier heriblandt britiske The Telegraph.

»Hidtil har der hovedsageligt været fokus på politiets håndtering af pædofile, men når politiet kommer ind i billedet, er børn allerede blevet skadet. Med dette forskningsprojekt ønsker vi at ændre fokus og udforske de metoder, der kan forebygge seksuelt misbrug af børn,« siger den ledende forsker Christoffer Rahm til The Telegraph.

Bekymret over sin seksuelle tilbøjelighed

Hormonbehandlingen bliver lige nu testet på fem mænd, der alle har ringet til en telefonlinje i Sverige for seksuelle krænkere, fordi de var bekymrede over deres seksuelle tilbøjelighed.

Forskerne ønsker imidlertid at teste behandlingen på 60 pædofile mænd, hvoraf de 30 vil modtage Degarelix og de resterende 30 vil modtage et placebo. Derfor har de i dag lanceret et såkaldt crowdfunding-projekt, for at få private til at donere i alt 150.000 kroner til studiet.

Ud over at modtage hormonbehandlingen eller et placebo vil alle mændene få foretaget en MR-scanning af deres hjerne, mens de ser på en række billeder af blandt andet børn. Forskerne håber, at de kan finde et gennemgående mønster blandt de pædofile, og at hormonbehandlingen vil normalisere dette mønster.

Frivillig behandling

Seksuelle forbrydelser bliver hovedsageligt begået af personer, som politiet ikke har kendskab til. 90 procent er nye gerningsmænd, fortæller professor ved Karolinska Instituttet Stefan Arver.

»De findes allerede ude i samfundet, og nogle af dem vil begå forbrydelser. Vi er nødt til at finde frem til dem med en adfærd, der kan føre til kriminalitet og misbrug, og vi har brug for behandling til dem,« siger han til The Telegraph.

Ifølge den britiske avis har studier peget på, at mellem en ud af 20 og en ud af 35 mænd er seksuelt tiltrukket af børn. I Danmark oplyser Landsorganisationen Mod Seksuelle Overgreb, at ét barn ud af 20 angiveligt udsættes for seksuelt misbrug af en voksen i løbet af barndomsårene.

Hvis hormonbehandlingen med Degarelix virker, er det de svenske forskeres håb, at mænd, der er bekymrede for, at de en dag vil misbruge et barn, frivilligt tager imod behandlingen.