Kouchner: Maliki skal gå af

Frankrigs udenrigsminister Kouchner langer kraftig ud efter den irakiske premierminister Maliki. Iraks leder kræver en officiel fransk undskyldning.

Den franske udenrigsminister Bernard Kouchner mener, at den irakiske premierminister Nuri al-Maliki skal gå af som leder omgående. Kouchner siger endvidere, at den amerikanske regering fuldstændig har fejlet i at forstå Iraks ældgamle rivalisering.

- Jeg har lige snakket med den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice, og jeg sagde til hende: "Hør her, Maliki skal erstattes", siger Bernard Kouchner til det amerikanske magasin Newsweek.

- Mange mennesker mener, at premierministeren burde afløses. Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre, fordi det lader til, at præsident George W. Bush er stærkt forankret til Hr. Maliki. Men regeringen fungerer ikke, siger Kouchner.

I Bagdad kræver Maliki imidlertid en officiel fransk undskyldning for Kouchners bemærkninger.

- I fortiden bakkede I det gamle regime op. I dag har vi været glade for jeres støtte, men nu beslutter I at støtte folk, der er loyale mod det gamle styre. Vi forlanger en officiel undskyldning fra den franske regering, siger Maliki.

/ritzau/