Kostbare stjålne skatte bygger bro mellem Grækenland og Tyskland

Uvurderlige, stjålne, græske skatte har endelig fundet vej hjem til moderlandet. Og hjemkomsten er ikke blot ”rørende”, fordi skattene har været savnet. Men, især fordi det er selveste Tyskland, der har afleveret dem.

De græske besøgende fotograferer de tilbagevendnekostbare skatte i den nye udstilling.    Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMELA PANTZARTZI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prøv at rejs til Grækenland. Sæt dig på en hvilken som helst taverna, bestil et glas ouzo og placer dig ved siden af en af de ældre grækere, der sidder på sin faste plads med sin hjemmerullede Karelia og spiller backgammon. Så vil du nemlig opleve, at når snakken først har rundet den obligatoriske økonomiske elendighed, og slået et smut omkring Angela Merkels kynisme - så vil det ikke vare længe, før eventyrlige fortællinger om Grækenlands mange stjålne skatte kommer på bordet.

Fortællingerne er blevet fortalt i årtier og gennem generationer. Til børn, børnebørn og alle turister, der gad kigge op fra deres Stig Larsson krimi i strandstolen. Ligesom vi har fortællingerne om vikingerne, om H.C. Andersen og om Thor og Odin, så har grækerne historierne om de mægtige græske guder – og ja, de mystiske, værdifulde og forsvundne, stjålne skatte.

Utallige oldgræske og uvurderlige antikviteter er nemlig gennem historien blevet stålet fra Grækenland og spredt ud over hele verden. Og Grækenland vil have dem tilbage - de har aldrig glemt dem.

»Hvad end, der er græsk. Hvor end i verden. Så vil vi have det tilbage,« sagde den tidligere kulturminister, Georgos Voulgarakis, i 2006 på vegne af alle grækere. Det er det, du vil høre på tavernaen, hvis du lukker krimien og åbner ørene. Grækerne vil have deres enorme, stjålne kulturarv tilbage. Og ønsket er ikke blevet mindre af at være i druknende krise og føle, at ens elskede land med alt det smukke det indeholder er ved at smuldre under dem.

Derfor var det også med enorm lykke, at Grækenland i sidste uge modtog netop en stor del af disse skatte tilbage. 600 mønter og 33 arkæologiske skatte, såsom detaljerede statuer og vaser, herunder flere gamle mesterværker fra det 12. og 13. århundrede blev transporteret og afleveret med stort hemmelighedskræmmeri til det Nationale Arkæologiske Museum i Athen.

Museet holdt en storslået åbning af den nye udstilling, akkompagneret af kulturministeren, for at vise de bemærkelsesværdige fund, hvoraf de fleste formodes at være gravgaver, stjålet fra det nordvestlige Peloponnes. Skattenes tilbagevenden fra München var ifølge kulturministeren, Lydia Koniordou, »virkelig rørende,« og et eksemplarisk eksempel på succes, når græske og tyske myndigheder arbejder problemfrit sammen om at gøre det rigtige - siger hun ifølge Greek Reporter.

I disse tider, hvor det mildest talt er en sjældenhed at høre græske ministre skamrose de tyske – og omvendt – afslutter vi denne historie med at lade et lille billede på en snert af håb stå lidt.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland