Kosovo ventes at erklære sig selvstændigt

Hvis Serbien fortsætter med at modsætte sig en plan for Kosovos selvstændighed, er de vestlige lande parate til at anerkende Kosovo som selvstændigt som en vej ud af krisen, hedder det før offentliggørelsen af FN-rapport.

For få år siden vendte en del serbere tilbage til landsbyen Drenovac, som de flygtede fra i 1999. Efter de serbiske nationalisters overraskende gode valg 21. januar tvivler de vestlige lande på, at den serbiske regering vil acceptere den plan for Kosovo, som FN offentliggør på fredag. <br>Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

De vestlige lande har stiltiende accepteret, at Kosovo kan erklære sig selvstændigt senere i år, hvis Serbien afviser den plan for Kosovo-provinsens fremtid, som FNs særlige udsending Martti Ahtisaari offentliggør på fredag.

Hverken EU eller NATO er nemlig interesserede i at skulle fortsætte med at regere Kosovo som en slags protektorat, hvilket har været tilfældet siden Kosovo-krigen i 1999, forlyder det efter diskussioner i både EU- og NATO-kredsen i den forløbne uge.

Krise op til Serbien
Nationalisternes overraskende store styrke ved valget i Serbien den 21. januar har lagt en dæmper på optimismen om, at en serbisk regering hurtigt vil acceptere planen fra Ahtisaari. Den tidligere finske præsident ventes at foreslå, at Kosovo skal have fuld selvstændighed efter en overgangsperiode, og at man i FN allerede i marts skal vedtage en resolution herom.

Hvis Serbien med støtte fra Rusland sætter sig imod, er der ingen anden vej fremad, end at Kosovo på eget initiativ erklærer sig fuldt selvstændigt lige som andre tidligere jugoslaviske republikker, gjorde det i 1990erne, vurderer diplomatiske kilder. Både EU og USA ventes hurtigt at anerkende et sådant selvstændigt Kosovo, hedder det. Derefter er det op til Serbien at afgøre, hvor stor en krise, det vil skabe på spørgsmålet, når Kosovos selvstændighed er en kendsgerning.

Ønske om reduktion
Ifølge Ahtisaaris plan skal EU i et vist omfang rykke ind og overtage de opgaver, som FN har i øjeblikket med at styre Kosovo som et protektorat. Men EU er ikke interesseret i et årelangt engagement i Kosovo, hvor EU-udsendinge skal stå for selv de mindste afgørelser i administrationen.

Det hele skal så hurtigt som muligt overdrages til lokale myndigheder, hedder det fra en EU-diplomat.

Selv om alle NATO-lande - herunder også Danmark - officielt indtil videre holder fast ved deres fredsbevarende styrker i Kosovo, er der et bredt ønske om at reducere mandskabstallet så hurtigt som muligt.