Kosovo på vej til selvstændighed med EUs opbakning

Blandt de 27 EU-lande er det kun Cypern, som fortsat siger nej til en anerkendelse af et selvstændigt Kosovo. Dermed er der banet vej for en bred vestlig opbakning om Kosovo, hvis provinsen som forventet erklærer sig selvstændig i begyndelsen af det nye år.

Foto: Dimitar Dilkoff/AFP Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Den Europæiske Union vendte i går diskret tommelfingeren op for ideen om et selvstændigt Kosovo, efter at man er blevet træt af Ruslands opbakning til de serbiske nationalisters desperate forsøg på at bevare Kosovo under serbisk overherredømme.

På et møde mellem EUs udenrigsministre var det kun Cypern, der stadig havde indvendinger mod at bakke op den selvstændighedserklæring fra Kosovo, som forventes indenfor få uger, efter at forhandlingerne med Serbien om provinsens fremtid er brudt endeligt sammen.

»Sådan som det ser ud kan det ende med, at der kun er en politik tilbage, en kontrolleret uafhængighed,« sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K) efter diskussionen i går.

I Kosovo sagde den kosovo-albanske ledelse, at man straks vil indlede forhandlinger med de vestlige lande om tidspunktet og betingelserne for en selvstændighedserklæring.

»Kosovos folk har brug for klarhed om deres fremtid … den klarhed vil hurtigt blive leveret,« sagde en talsmand for den kosovo-albanske regering. Han tilføjede, at en uafhængighedserklæring vil komme »langt tidligere end maj«, som er det seneste tidspunkt man har spekuleret for som måldato for Kosovos selvstændighed.

Forventningen er nu, at Kosovos selvstændighedserklæring vil komme i slutningen af januar eller begyndelsen af februar, hvis FNs sikkerhedsråd som forventet den 19. december ikke kan komme frem til nogen enighed om provinsens fremtid på baggrund af de hidtil fejlslagne forhandlinger mellem kosovo-albanerne og Serbien.

Cyperns modstand
USA er parat til straks at anerkende et selvstændigt Kosovo, og EU valgte i går også at gå i den retning. Blandt EU-landenes udenrigsministre var det i går kun Cypern og i mindre grad Slovakiet, der havde indvendinger mod at bakke op om et selvstændigt Kosovo.

Cypern udtrykte betænkelighed ved, at EU skal overtage den civile kontrol med Kosovo fra FN med indsættelse af op mod 2.000 europæiske politifolk og embedsmænd, fordi det de facto vil være en anerkendelse af Kosovos vej mod selvstændighed.

Den græsk-cypriotiske regering frygter, at en anerkendelse af Kosovo kan skubbe på for en international anerkendelse af den tyrkisk-cypriotiske selverklærede stat på den nordlige del af den delte Middelhavsø. Men da den græsk-cypriotiske regering aldrig har arbejdet seriøst for en genforening af Cypern, er der ikke megen sympati at hente fra EU-partnerne.

EU ventes derfor også på sit topmøde fredag at ignorere Cyperns betænkeligheder over for linjen med anerkendelse af Kosovo, lod diplomatiske kilder i går forstå.

Fra Rusland kom der i går vrede reaktioner på udmeldingerne fra EU. Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov advarede mod en anerkendelse af Kosovo, der kunne skabe en ukontrolleret »kædereaktion« med endnu flere selvstændighedserklæringer i Europa. Rusland ønsker, at forhandlingerne mellem Serbien og Kosovo-albanerne skal fortsætte på ubestemt tid.

2.000 flere til Mitrovica
Den serbiske udenrigsminister Vuk Jeremic erklærede sig i går i Bruxelles skuffet over, at EU ikke synes parat til at give forhandlingerne om Kosovos fremtid mere spillerum. Men Serbien har været forholdsvis tilbageholdende med sin retorik i tilfælde af, at Kosovo erklærer sig selvstændig. Fra serbisk side har man afvist brugen af vold for at forhindre Kosovos selvstændighed.

NATO og EU forbereder sig imidlertid på mulige uroligheder mellem det serbiske mindretal – der udgør godt ti procent af provinsens to millioner indbyggere – og det Kosovo-albanske flertal. I foråret 2004 dræbte kosovo-albanske nationalister op mod 30 serbere, og en uafhængighedserklæring kan føre til en ny »de lange knives nat«, hvor gamle regnskaber skal gøres op.

NATO er parat til at forstærke sine 16.000 mand i Kosovo med op til 2.000 flere soldater, der blandt andet kan sættes ind i den delte by Mitrovica i den nordlige del af landet, hvor serbere og albanere bor på hver sin side af den flod, der deler byen. Det er også her de 300 danske soldater i Kosovo er indsat.

Udenrigsminister Per Stig Møller gav i går udtryk for et håb om, at Serbien vil acceptere en international løsning for Kosovos fremtid og pegede på, at Serbien dermed kan bevæge sig nærmere mod et EU-medlemskab. På langt sigt kan spørgsmålet om mindretalsproblemer løse, lige som Tyskland og Danmark efter Anden Verdenskrig løste sine problemer med mindretal i Slesvig og Sønderjylland ved at give dem en række politiske privilegier.