Kosovo og Serbien afslutter farlig strid om nummerplader

Med EU som mægler er Serbien og Kosovo nået til enighed om nummerplader i det nordlige Kosovo.

Inden aftalen faldt på plads onsdag, var serbere på gaden i Mitrovica, der ligger i det nordlige Kosovo. De demonstrerede mod Kosovos planer om at udskrive bøder til personer, der kører med serbiske nummerplader. Fedja Grulovic/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kosovo og Serbien er blevet enige om en aftale, der skal afslutte en næsten to år lang strid om nummerplader i det nordlige Kosovo.

»Vi har en aftale,« skriver Josep Borrell, der er EUs udenrigschef, på Twitter, efter at aftalen onsdag blev indgået med EU som mægler.

Vestlige lande har advaret om, at striden om nummerplader kunne føre til vold mod etniske grupper.

»Meget glad for at annoncere, at chefforhandlere fra Kosovo og Serbien med EUs facilitering er blevet enige om foranstaltninger for at undgå yderligere eskalering og fokusere fuldt på forslaget om normalisering af deres relationer,« lyder det i tweetet fra udenrigschefen.

Striden er udløst af en beslutning fra Kosovo om at indføre nye regler for bilers nummerplader.

Reglerne vil betyde, at serbere, der bor i det nordlige Kosovo, bliver påkrævet at have kosovoske nummerplader på deres biler.

Kosovo havde planer om at begynde at udskrive bøder til de omkring 10.000 serbere, der fortsat bruger serbiske nummerplader, fra torsdag.

Mandag mislykkedes et forsøg på at nå til enighed. Da forsøgte Serbiens præsident, Aleksandar Vucic, og Kosovos premierminister, Albin Kurti, at nå til enighed uden held.

Josep Borrell siger også, at han i de kommende dage vil invitere begge parter til at diskutere et EU-forslag, der støttes af Tyskland og Frankrig. Forslaget skal normalisere de to landes relationer.

I løbet af i år har Kosovo forsøgt at stille krav til, at den serbiske minoritet i landet ændrer de af deres nummerplader, der er fra før 1999, hvor Kosovo stadig var en del af Serbien.

Serbere i den nordlige del af landet har modsat sig det, og det har sommetider haft voldelige konsekvenser.

Omkring 50.000 etniske serbere, der bor i det nordlige Kosovo, nægter at anerkende Kosovos autoritet og mener, at området stadig er en del af Serbien.

/ritzau/Reuters