Kort før jul meldte Sverige sig klar til at hente to børn hjem fra Syrien – men børnene er blevet væk

To forældreløse børn er blevet væk i en syrisk fangelejr, hvor IS-sympatisører stadig udbreder Islamisk Stats ideologi og håndhæver den.

En kvinde holder et barn i sin favn i al-Hol-fangelejren i det nordlige Syrien. Her sidder cirka 70.000 mennesker, hvoraf de fleste tidligere har levet under Islamisk Stats kontrol. 30 børn og unge med dansk statsborgerskab menes i øjeblikket at opholde sig i fangelejrene i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix

Kort før jul meddelte Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, at Sverige ville hente to forældreløse svenske børn hjem fra fangelejren al-Hol i det nordlige Syrien.

Men børnene er blevet væk. Det skriver Sveriges Radio. Nu er det uklart, om de overhovedet befinder sig i al-Hol-lejren længere.

Ifølge Shiyar Ali, som er det kurdiske selvstyres repræsentant i Sverige, er det de lokale myndigheder, der ikke kan finde børnene, skriver Sveriges Radio. Sveriges socialdemokratiske udenrigsminister, Ann Linde, siger, at de kan være blevet flyttet af slægtninge, skriver netmediet Omni.

»Hvis de er i lejren, finder vi dem. Men hvis de er flygtet eller aldrig har været i lejren, er sagen en anden,« siger Shiyar Ali til Sveriges Radio.

Hun forklarer, at de kurdiske myndigheder leder efter børnene og en kvindelig slægtning til dem – men at det kan være svært at finde personer i den store lejr, der formodes at huse flere end 70.000 mennesker. Ikke mindst fordi mange af lejrens indbyggere helst ikke samarbejder med myndighederne.

Lejren, hvor Islamisk Stat-terrorister og deres familier holdes fanget, bliver kontrolleret af De Syriske Demokratiske Styrker (SDF). Men i visse dele af lejren udbreder og håndhæver nogle kvinder stadig Islamisk Stats ideologi, og al-Hol-lejren er blevet beskrevet som en potentiel radikaliseringsskole for børn.

De forhold gør det kun sværere at finde dem, man leder efter i lejren.

»Det er en meget vanskelig proces, fordi de fleste ikke har lyst til at samarbejde. De tror fortsat på kalifatet, og at IS skal genskabes,« siger Shiyar Ali til Sveriges Radio.

Barske vintermåneder koster liv

Børnene lever under grumme forhold i lejren. I 2019 omkom mindst 517 mennesker – heraf 371 børn – i lejren. Det rapporterer den kurdiske nødhjælpsorganisation Røde Halvmåne.

Børnene døde af under- eller fejlernæring, ringe sundhedspleje for nyfødte og underafkøling i løbet af de barske vintermåneder. Flere af dem var ikke syriske børn.

I november skrev Svenska Dagbladet, at cirka 300 personer menes at have forladt Sverige for at slutte sig til Islamisk Stat. 150 er vendt tilbage, mens resten enten er døde eller sidder indespærret i fangelejre.

Dagens Nyheter beskrev for nylig, hvordan cirka 30 af de hjemvendte IS-jihadister er blevet afhørt af politiet. Der er kun beviser nok til at rejse sigtelse om krigsforbrydelser mod én af dem.

Omkring 30 børn og unge med dansk statsborgerskab menes lige nu at opholde sig i lejre i det nordlige Syrien. Statsminister Mette Frederiksen (S) har imidlertid afvist at tage dem hjem. Det skyldes, at forældrene har vendt Danmark ryggen og kæmpet for Islamisk Stat.

»Hvis det at hjælpe børnene også betyder, at man hjælper forældrene til Danmark, så kan vi ikke træffe det valg,« sagde hun på et pressemøde i Statsministeriet torsdag.

Hun præsenterede på pressemødet otte nye initiativer mod IS-jihadister, som Berlingske har skrevet om her.

»Vi kommer ikke til at anbefale, at man over en bred kam tager de børn til Danmark,« sagde hun.

Men kommer børnene til Danmark med deres forældre, lægger regeringen op til, at det skal være nemmere for kommuner at tvangsfjerne børnene.

Det er ikke kun i Danmark, at børnenes situation diskuteres.

I Norge har det udløst en regulær regeringskrise, at en terrorsigtet 29-årig kvinde og hendes to børn er blevet hentet hjem.

Det har fået et af regeringspartierne, det højreorienterede Fremskrittsparti, til at true med helt at forlade regeringen.