Kors på nyopført slot skaber debat i Berlin

Himlen over Berlin skal ikke prydes af et forgyldt kors, mener berlinske politikere, der protesterer heftigt mod planer om at plante et kors på kuplen af nyopført byslot

Planer om at plante et kors på toppen af det rekonstruerede byslot på Unter den Linden i Berlin vækker anstød blandt berlinske politikere. Byggeriet ventes færdigt i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH

BERLIN: Et forgyldt kors på toppen af slotskuppel vækker stærke følelser i Berlin.

Ikke mindst hos berlinske politikere fra De Grønne og venstrepartiet Die Linke, der nu blæser til kamp mod officielle planer om at forsyne kuplen på et rekonstrueret prøjsisk slot i Berlin med det kristne symbol.

»Det skal være en offentlig bygning, hvor alle føler sig velkomne. Men hvordan skal det lykkes at etablere en åben dialog mellem kulturerne, når der allerede er findes et kors på toppen af kuplen, som angiver diskussionens retning. Det er efter min mening en absurd rangordning af kulturer og religioner«, siger Sigrid Hupach, der er kulturpolitisk talsmand for Die Linke i Berlin til Die Welt.

Tyske skatteydere har betalt for størstedelen af genopbygningen, men finansieringen af det omstridte kors stammer enkefru Inga Maren Otto, der til minde om sin afdøde ægtemand, postordrefirmadirektør Werner Otto for seks år siden donerede et sekscifret beløb i euro til etableringen af et kors på toppen af slotskuplen.

Selvom Berliner Stadtschloß i sin oprindelige form var forsynet med et kors på kuplen, hører korset ikke hjemme på det nyopførte slot, mener De Grønne i Berlin, der har et bedre forslag til anvendelsen af enkefru Ottos bidrag. »Det nye slot i Berlin skal i sidste ende tjene til udveksling mellem samtlige kulturer. Derfor bør donationer, der allerede er givet, anvendes til at bygge slottets facade«, siger Antje Kapek, der er formand for De Grønnes gruppe i det berlinske parlament. Det er netop først og fremmest den private finansiering af korset, der falder kritikerne for brystet.

»Nu er der brug for en offentlig debat om kors-spørgsmålet, så vi kan forhindre ideen. Forbundsdagens kulturudvalg bør tage stilling«, siger Sigrid Hupach til Die Welt. Den offentlige debat er imidlertid for længst skudt i gang.

»For mig er korset et tegn på den kristne tros glædelige budskab til alle mennesker siger Berlins katolske biskop Heiner Koch til Die Welt. »Med kuppelkorset udtrykker bygherrerne, at de over for gud vil respektere deres særlige ansvar som magthavere. At minde om den indstilling vil også i disse tider være af stor betydning for Berlin.«

Berlins ’Stadtschloß’ (byslot, red.) er i forvejen et af de mest kontroversielle byggeprojekter i den tyske hovedstad. Slottet, der oprindelig blev opført i og blev sønderbombet af de allierede under Anden Verdenskrig. I 1950 besluttede den østtyske regering at nedrive slottet til fordel for DDR’s parlamentsbygning, Palast der Republik (Republikkens palads, red.). Under protester fra flere forskellige sider blev parlamentsbygningen revet ned i 2009, og i 2013 begyndte rekonstruktionen af det oprindelige slot, der efter planen skal åbne som ’et kulturforum’ i 2019.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland