Korruptionsskandale når nye højder

Det tidligere højtstående medlem af Kommunistpartiets stående komite Zhou Yongkang bliver undersøgt for korruption. Han var allieret med den allerede anklagede partiboss Bo Xilai.

Zhou Yongkang var med i ledelsen af Kinas største olieselskab, China National Petroleum Corporation. Det er i den forbindelse, han undersøges for korruption. Han var samtidig højtstående medlem af nogle af Kommunistpartiets vigtigste organer. Arkivfoto: China Stringer Network Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: En uskreven regel i Kina er brudt. I snart 40 år har den lille håndfuld mænd, der sidder eller har siddet i Kommunistpartiets øverste råd, været hævet over loven. Medlemmer af den stående komite har som repræsentanter for den absolutte top i partiet været omfattet af en særstatus, der har eksisteret siden Kulturrevolutionen, men som nu ser ud til at smuldre.

I månedsvis har rygterne summet både i og uden for Kina. Rygter går om et indgreb mod en person endnu højere oppe i det politiske system end den tidligere partichef fra Chongqing, Bo Xilai, der har forsvaret sig indædt mod anklager om korruption og magtmisbrug i en højprofileret retssag. Bo Xilais fald har rystet det politiske hierarki i Kina og blottet de partimedlemmer, der støttede ham.

En af dem var 70-årige Zhou Yongkang. Indtil efteråret sidste år var han medlem af parties stående komite og ansvarlig for Kinas domstole og sikkerhedsstyrker. Nu bliver han undersøgt for korruption af partiets egne kontrolmyndigheder. Det skriver Hongkong-avisen South China Morning Post, der som det første større medie giver spalteplads til historien, der endnu ikke er bekræftet af officielle kinesiske kilder.

Hvert år i løbet af sommeren mødes partitoppen i strandbyen Beidahe øst for Beijing for at drøfte nye politiske tiltag i uformelle rammer. Avisen beskriver, hvordan tidligere og nuværende ledere af Kommunistpartiet her gav deres samtykke, og at den endelige beslutning om at ramme Zhou Yongkang dermed blev taget.

Men sagen har været undervejs i lang tid. Forarbejdet er allerede gjort. Over en længere periode er flere af Zhou Yongkangs politiske støtter og forretningsforbindelser blevet pågrebet. Rygter og spekulationer om en sag imod ham blussede for alvor op i december sidste år – måneden efter Zhou Yongkang gik på pension ved Kommunistpartiets fem-årlige kongres. De kinesiske myndigheder begyndte at undersøge ulovligheder og økonomisk kriminalitet i Sichuan-provinsen, hvor Zhou Yongkang har været partichef. En af de anholdte i provinsen er hans tidligere sekretær.

Korruption i olieselskab

Siden har kinesiske medier bid for bid beskrevet en igangværende undersøgelse i Kinas største olieselskab, China National Petroleum Corporation, hvor Zhou Yongkang i 1990erne var en del af ledelsen. Flere topchefer er blevet anholdt, hvoraf mindst en har tætte forbindelser til Zhou Yongkang og er blevet beskyldt for »alvorlige brud på disciplinen«. En frase der typisk dækker over anklager om korruption. Anklagerne mod Zhou Yongkang selv går angiveligt på lovovertrædelser af økonomisk karakter i forbindelse med hans tid i Sichuan og i olieindustrien. Også hans søn er i søgelyset.

Familien Zhou er før blevet beskyldt for at udnytte deres politiske indflydelse til at berige sig. En fortrolig rapport fra den amerikanske ambassade i Beijing offentliggjort af organisationen WikiLeaks i 2009 beskrev det som »velkendt«, at Zhou Yongkang kontrollerede den statsejede oliesektor.

Uanfægtet hvilke ulovligheder Zhou Yongkang måtte have del i, er hans forbindelser til Bo Xilai afgørende for den seneste udvikling.

Bo Xilai havde plads i Kommunistpartiets politbureau et niveau under den stående komite og Zhou Yongkang. Han havde ambitioner om en forfremmelse under partikongressen sidste november og meget tyder på, at Zhou Yongkang havde udset ham til sin efterfølge.

Når toppen i Kommunistpartiet skifter ledelse, forsøger forskellige fraktioner at sikre sig politisk indflydelse og beskyttelse ved at få deres egne folk placeret så højt oppe i systemet som muligt. Ved at pege på Bo Xilai begik Zhou Yongkang en fatal fejl.

Mordet på en britisk forretningsmand begået af Bo Xilais kone satte gang i et forløb, der sidste år væltede den før så magtfulde politiker. Detaljerne kom frem under en på alle måder usædvanlig og dramatisk retssag, der sluttede i mandags. Dommen vil inden for en uge eller to blive annonceret.

Men inden den tidligere partichef i Chongqing blev stillet for en dommer, forsøgte Zhou Yongkang angiveligt at tale hans sag over for den øvrige ledelse. Et træk der følge avisen Financial Times betød, at Zhou Yongkang allerede i maj sidste år blev frataget kontrollen over den komite i partiet, hvor han hidtil havde regeret. Som leder af Komiteen for Politiske og Lovmæssige Anliggender havde han ekstrem stor indflydelsen. Komiteen har de sidste tre år haft et større budget end det kinesiske militær og kontrollerer Kinas domstole, fængsler, politi, grænsekontrol, nødhjælpsorganisationer, brandvæsen samt utallige sikkerhedsstyrker og efterretningstjenester.

Øverste sikkerhedschef

Zhou Yongkang overtog ledelsen, samme år som han blev medlem af partiets stående komite. Han blev herefter kendt som Kinas sikkerhedszar.

Men at han havde tabt en magtkamp i toppen af partiet stod klart allerede under partikongressen sidste efterår. Her blev sikkerhedsområdet givet til et medlem af partiets politbureau i stedet for en af de syv medlemmer af den stående komite.

Det vides ikke, hvorvidt sagen mod Zhou Yongkang bliver en disciplinærsag holdt inden for Kommunistpartiets rækker, eller om den bliver overdraget til domstolene.

Retssagen mod Bo Xilai har været en vigtig brik i partiets kampagne mod korruption og fungeret som et symbol på, at ingen står over loven. Til det formål ville en retssag mod Zhou Yongkang være mindst lige så effektiv.

Til gengæld er det ikke utænkeligt, at partiledelsen hellere holder sikkerhedszaren bag lukkede døre. Hans fortid som efterretningschef har utvivlsomt givet adgang til informationer, Kinas Kommunistparti helst ser forbliver fortrolige.