Korruptionen tager til flere steder i Europa

Mens Danmark nok engang kan indtage dukserollen som verdens mindst korrupte land - sammen med New Zealand - så går det den forkerte vej i en række lande som Ungarn og Tyrkiet, ifølge det årlige indeks fra det Berlin-baserede Transparency International. Værst blandt EU-landene ser det ud i Bulgarien, mens den overordnede kamp mod korruption i Europa får mærkatet "i stagnation".

FILE PHOTO: Danmark er igen kåret af Transparency International som verdens mindst korrupte land. Men flere steder i Europa går udviklingen den forkerte vej. Allerværst er korruptionen i Somalia. På billedet ses bundter med somaliske shillings. REUTERS/Feisal Omar/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Feisal Omar

Danmark indtager dukserollen - nr. 1 i verden med en score på 90

Danmark ligger stadig nummer et i verden - sammen med New Zealand - men scorer i 2016 kun 90 ud af de 100 mulige point - et fald fra 91 point i 2015 og 92 point i 2014. Transparency understreger også i sin rapport, at tingene ikke er perfekte. Konkret peges der på, at det fortsat ikke er samtlige folketingspolitikere, der oplyser om deres økonomiske interesser, ligesom Danmark sidste år blev ramt af en stor bestikkelsesskandale med offentligt ansatte. Da Berlingskes udsendte for få dage siden fortalte en østeuropæisk kollega i Bruxelles, at Danmark ifølge Transparency har været verdens mindst korrupte land i flere år, sagde kollegaen: »I tænker sikkert ikke over, hvor vigtigt det er, og hvor heldige I er i Danmark.«

Korruption er den største udfordring i Ungarn - nr. 57 i verden med en score på 48

Ungarns premierminister Viktor Orbán har vundet en vis indflydelse i EU med sin kontante grænsepolitik, men derhjemme handler det i stigende grad om korruption, som er blevet oppositionens absolutte angrebspunkt mod Orbán. Og den årlige opgørelse fra Transparency er dårligt nyt for Orbán. Den viser igen en forværring. Hele 57 procent af de adspurgte i Ungarn mener, at korruptionen er blevet værre de seneste år, og 29 procent mener, at Orbán er direkte involveret. Senest har EUs vagthund OLAF meldt om svindel med milliarder af EU-kroner til en ny metrolinje i hovedstaden Budapest, som ifølge Orbáns foreløbige udmeldinger dog kun kan forbindes til tidligere regeringer.

Italien i sejtræk - nr. 60 i verden med score på 47

I årevis har Italien været en af bundskraberne blandt EU-landene i Transparencys indeks. Selv om Italien på mange måder er et velfungerende land, har den organiserede kriminalitet stadig solidt rodfæste - ikke mindst i den sydlige halvdel af støvlelandet. Italien ligger således stadig tredjesidst af EU-landene, men der er tale om en gradvis forbedring år for år, ifølge indekset, om end fra et lavt niveau. Transparency påpeger særskilt på, at protestpolitikeren Beppe Grillos Femstjernebevægelse er kommet til magten i flere byer på at love et opgør med korruptionen, men at det fx er gået helt galt i hovedstaden Rom. Her måtte borgmester Virginia Raggi før jul se en af sine nærmeste støtter blive arresteret i en stor korruptionsskandale.

Tilbagefald i reformpresset Grækenland - nr. 69 i verden med en score på 44

Eurolandene har siden 2010 krævet markante reformer i Grækenland - også på korruptionsfronten - som modydelse for at holde hånden under det gældsplagede land. Ikke mindst manglende skatteopkrævninger har været et kæmpe problem, ligesom mange tilladelser tidligere kun kom i hus med lidt bestikkelse. Reformkravene har sendte kampen mod korruptionen i den rigtige retning, men fra et uhyre lavt niveau med en score på blot 36 i 2012 til 46 i 2015 i Transparencys indeks. For 2016 viser det dog et tilbagefald til 44. Transparencys kontor i Grækenland peger over for den græske avis Kathimerini på, at det netop er smørelsen med penge under bordet for at få tilladelser i hus, samt problemer med udnævnelsen af dommere, der er årsagen til tilbagefaldet.

Bulgarsk blues - nr. 75 i verden med en score på 41

Blandt EU-landene er det igen Bulgarien, der udgør bundproppen, og vel at mærke uden mærkbare fremskridt ifølge Transparency International. Onsdag offentliggjorde EU-Kommissionen også sin årlige vurdering af kampen mod korruption i Bulgarien, og her hedder det, at en national strategi mod korruption trods flere års pres fra EU stadig er »på et tidligt stadie,« og den sammenfattende konklusionen lyder, at »de seneste ti år ikke har leveret så hurtige fremskridt som ventet«, da Bulgarien kom ind i EU. Netop de manglende tiltag mod korruption er en af hovedårsagerne til, at Tyskland og Holland blokerer for, at Bulgarien og Rumænien kan komme med i Schengen. Rumænien, der ligger nummer 57 på Transparencys liste, får lidt mere ros for sin indsats, der dog også stadig er utilstrækkelig.

Retsstatens tilstand i støt forværring i Tyrkiet - nr. 75 i verden med en score på 41

Tyrkiet tager endnu et dyk på Transparencys liste for 2016, hvor det mislykkede kupforsøg mod præsident Recep Tayyip Erdoğan har medført en udrensning blandt kritikere, der også er bekymrende i et korruptionsperspektiv. Transparency konstaterer således, at der har været en støt forværring i takt med Erdoğans stigende magt de seneste år. Tyrkiet opnår nu kun en score på 41 mod 50 i 2013. EUs seneste rapport over udviklingen i EU-kandidatlandet Tyrkiet tegner også et dystert billede. Her konkluderer EU-Kommissionen, at der fortsat er »betydelige huller« i lovgivningen, samt at »den udøvende magts indflydelse på undersøgelsen af og retsforfølgelsen i store korruptionssager stadig er en stor kilde til bekymring.«

Top 10 over de mindst korrupte lande

 1. Danmark - score 90
 2. New Zealand - score 90
 3. Finland - score 89
 4. Sverige - score 88
 5. Schweiz - score 86
 6. Norge - score 85
 7. Singapore - score 84
 8. Holland - score 83
 9. Canada - score 82
 10. Tyskland, Luxembourg, Storbritannien  - score 81

De 10 mest korrupte lande

 1. Somalia - score 10
 2. Sydsudan - score 11
 3. Nordkorea - score 12
 4. Syrien - score 13
 5. Yemen - score 14
 6. Sudan - score 14
 7. Libyen - score 14
 8. Afghanistan - score 15
 9. Guinea-Bissau - score 16
 10. Venezuela, Irak - score 17