Korruption udbredt blandt Iraks myndigheder

USA har store problemer med genopbygningen i Irak, hvor millioner af kroner forsvinder på grund af korruption.

Genopbygningen af det irakiske samfund går elendigt, viser seneste rapport fra organet SIGIR, som den amerikanske kongres har sat til at overvåge genopbygningen i Irak.

Iraks regering har kun brugt 22 procent af de projektmidler, som USA har budgetteret til undervisning, elektricitet, vand og olie. For eksempel havde det irakiske olieministerium sidste år et budget på 3,5 milliarder dollars, men nåede kun at bruge 90 millioner.

Til gengæld går det bedre med at få brugt de penge, som er afsat til lønninger i den irakiske administration. Her blev 99 procent af midlerne udbetalt, skriver The Washington Post.

Ifølge rapporten er det helt store problem den korruption, som hersker blandt de irakiske myndigheder, som forvalter genopbygningsprojekterne. Problemet er så stort, at rapporten taler om "Det andet oprør", og dermed sammenligner den omfattende korruption med den sekteriske vold og angrebene på de amerikanske styrker, som er hverdag i det Irak, som koalitionen invaderede i marts 2003.

Selv de myndigheder som er sat til at bekæmpe korruptionen i landet, har problemer. To af anti-korruptionsenhedens irakiske ansatte måtte således fritstilles efter en dårlig evaluering.