Korrespondents bus nær ramt af mortérangreb: »Rafah er et særlig slemt tilfælde«

Det er David mod Goliat i den palæstinensiske by Rafah, der er blevet omringet af den israelske overmagt, fortæller korrespondent Allan Sørensen fra Gaza.

Røgen løfter sig over Gaza, efter at et israelsk angreb har ramt en FN-skole i byen Rafah. Mindst ti mennesker blev dræbt under angrebet, mens yderligere 30 er såret. Fold sammen
Læs mere
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Israel har sat hårdt ind mod byen Rafah, som ifølge Berlingskes korrespondent i Gaza, Allan Sørensen, er et »særlig slemt tilfælde« i den blodige konflikt.

Han fortæller, at siden en israelsk soldat forsvandt i Rafah, så har Israel nærmest omringet byen, hvor et israelsk luftangreb søndag kostede mindst ti mennesker livet på en FN-skole og sårede yderligere 30.

»Ved at omringe Rafah kan Israel afskære det sydlige Gaza fra resten af Gaza og forhindre, at forsyninger til de væbnede palæstinensiske grupper i byen når frem. Lige nu er Rafah totalt afskåret,« siger Allan Sørensen.

Den israelske soldat, som israelerne tidligere har beskyldt Hamas for at have bortført, blev søndag erklæret dræbt i kamp af den israelske hær.

Ifølge Allan Sørensen er styrkeforholdet mellem de stridende parter i Rafah til at tage at føle på.

»Palæstinenserne i Rafah er klart underlegne. De palæstinensiske grupper har raketter, håndvåben og tunnelsystemer, de kan operere fra. Men de står altså over for israelske kanoner og artilleristillinger, som er omkring hele byen, og de står over for det israelske luftvåben og droner, der hele tiden flyver over byen,« siger han og pointerer:

»Ikke desto mindre er det meget vanskeligt for Israel at ramme de væbnede palæstinensere, fordi de opholder sig i en by med 300.000 indbyggere.«

Søndagens angreb på FN-skolen er det andet af slagsen på mindre end en uge.

Onsdag blev mindst 15 palæstinensere, der havde søgt tilflugt på en FN-skole i flygtningelejren i Jabalia, dræbt af granater fra et israelsk artilleriangreb, som har mødt international fordømmelse, akkurat som det seneste har gjort.

Det er dog ikke noget, der får Israel til at helme, vurderer Allan Sørensen.

»Det rykker ikke rigtig noget ved den israelske holdning til krigen, når en FN-skole bliver ramt - hverken hos befolkningen, regeringen eller militæret. Kampene fortsætter uforstyrret, selv om hospitaler og skoler bliver ramt.«

Spørgsmål: Hvad skal der så til, for at Israel indstiller bombardementerne?

»Jeg har hørt fra højtstående israelske kilder, at ro fra Gazas side vil blive mødt af ro fra israelsk side. Og vi har set angreb fra Gaza i dag ind over Israel, og israelernes forklaring er så, at det er dem, der bliver gengældt. Men her på landjorden ser det voldsommere ud end den forklaring,« siger Allan Sørensen, der søndag kom endog meget tæt på krigshandlingerne i Gaza.

Ud på eftermiddagen skrev han på Twitter:

»Mortérangreb meget nær bus med mig og andre journalister i det nordlige Gaza netop nu. Alle journalister hoppede af bussen. Søgte tilflugt.«