Korrespondent: Volden i Israel er en opadgående kurve

De seneste tolv dage har knap 30 mennesker mistet livet i angreb mellem israelere og palæstinensere, og intet tyder på, at det vil stoppe snart, vurderer korrespondent.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israel og de palæstinensiske selvstyreområder er nok engang martret af vold og angreb fra begge sider.

Natten til søndag har et israelsk luftangreb i Gaza kost en kvinde og et treårigt barn livet, og søndag blev en palæstinensisk kvinde stoppet med en bombe i bilen og retning mod Jerusalem.

Hændelserne kommer i kølvandet på en bølge af angreb fra begge sider, der indtil videre har kostet fire israelere og 23 palæstinensere livet de seneste 12 dage.

Ifølge Allan Sørensen, der er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten, er det tegn på, at ekstreme kræfter på begge sider forsøger at udnytte en håbløs situation.

»Det er først og fremmest udtryk for den stilstand, der er i fredsprocessen, hvor hverken den palæstinensiske eller den israelske regering magter at finde nogen form for fremgang,« siger han og uddyber:

»Det betyder, at der er en stilstand uden håb, og her går ekstreme grupper på begge sider ind og reagerer og forsøger at trække konflikten i en mere voldelig retning.«

Han fortæller, at de mere ekstreme kræfter på begge sider af konflikten forsøger at presse regeringerne til at føre en hårdere linje over for modparten.

I en situation, hvor håbet for fremskridt er hastigt svindende, kan enkelte hændelser, hvis de er grove nok få frustrationerne til at koge over.

Blandt andet vakte det opsigt, da jødiske bosættere satte ild til et palæstinensisk hus og brændte en hel familie inde, og da israelske soldater skød og dræbte en ung, palæstinensisk kvinde i byen Hebron. Her cirkulerede videoklip på sociale medier, hvor hun så ud til at være ubevæbnet.

»For palæstinenserne er det sådan nogle episoder, der får dem til at gå på gaden og demonstrere og kaste med sten og i nogle tilfælde også stikke knive i vilkårlige israelere,« siger Allan Sørensen.

Selv om der har været enkelte fordømmelser af hændelserne, kritiseres såvel den israelske regering og det palæstinensiske selvstyre for ikke at gøre nok for at stoppe volden.

Og ifølge Allan Sørensen ser det da også ud til, at volden stadig er eskalerende.

»På landjorden og i praksis er det en opadgående kurve. Der er en stigning i antallet af angreb, og angrebene er også blevet lidt mere raffinerede. Vi har set raketter fra Gaza, og søndag morgen var en kvinde efter alt at dømme på vej til Jerusalem med en bombe i sin bil,« siger han.

»De fleste angreb har indtil videre været med knive, men bomber er altså en ny og mere dramatisk udvikling. Der er i hvert fald ingen tegn på, at man fra nogen af siderne har fået hånd om det her. Angrebene får stadig lov at ske, og der er også en stigning i antallet af angreb.«