Korrespondent: Nu kan alle se, hvorfor Israel angriber

Både Hamas og Israel har nu brudt den humanitære våbenhvile. Men Hamas skød først, og Israel ventede hele natten til søndag med at svare tilbage. Så kan alle se, hvem det er, der bryder våbenhvilen, siger mellemøstkorrespondent.

En israelsk kampvogn tæt ved grænsen til Gaza 27. juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIEGFRIED MODOLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israel har fået de internationale point, de gerne ville have, på den humanitære våbenhvile med Hamas. Derfor kan de godt begynde at angribe søndag formiddag i stedet for at vente til klokken 23 søndag aften, hvor våbenhvilen officielt udløber.

»Lige nu forstår det internationale samfund, hvorfor Israel angriber. Amerikanerne, til dels europæerne og alle dem, der har forsøgt at presse Israel til en langvarig våbenhvile i de seneste dage, kan nu se, at Israel har gjort et forsøg, men at Hamas forpurrer det,« siger mellemøstkorrespondent Allan Sørensen fra Jerusalem.

Den forlængede våbenhvile mellem Hamas og Israel blev indgået lørdag aften, men allerede inden da affyrede Hamas raketter ind over Israel.

»Det begyndte allerede klokken 19 lørdag. Hamas har taget ansvar for raketterne og har brudt våbenhvilen. Og nu har Israel så også brudt den, og der er ingen våbenhvile længere, men fuld kamp igen,« siger Allan Sørensen.

»Min tolkning er, at Israel har fået deres internationale point på det her. Og derfor kan de godt begynde at angribe uden at vente, til våbenhvilen udløber søndag aften. Jeg tror, at Israel ser det sådan, at verden nu har set, hvem det er, der bryder våbenhvilerne. Det internationale samfund kan se, at Israel har gjort et forsøg, men Hamas forpurrer det,« siger Allan Sørensen.

Ifølge Allan Sørensen har en langvarig våbenhvile mellem de to parter lange udsigter.

»De reelle forhandlinger er langt fra at få succes,« siger han.

Hamas stiller som krav for en våbenhvile, at israelsk militær forlader Gaza. Men det vil Israel ikke, så længe de ikke har destrueret alle Hamas’ tunnelsystemer fra Gaza ind i Israel, siger Allan Sørensen.

»De har fundet 35 tunneler indtil videre og ødelagt 11 af dem. De kan ikke trække sig ud, før de har ødelagt dem alle.«