Korrespondent: Markant højredrejning i israelsk politik

En fredsaftale med palæstinenserne er rykket længere væk, efter at premierminister Benjamin Netanyahu trodsede alle forudsigelser og endte med at vinde parlamentsvalget i Israel, vurderer Berlingskes mellemøstkorrespondent.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ser ud til at blive siddende på magten. Netanyahus parti, Likud, står til at få 29-30 ud af de 120 pladser i Knesset, viser de seneste optællinger onsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIR SULTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Valget til det israelske parlament, Knesset, kan ende med en markant højredrejning.

Det forudser Berlingskes mellemøstkorrespondent, Allan Sørensen, efter at det står klart, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ser ud til at blive siddende på magten. Netanyahus parti, Likud, står til at få 29-30 ud af de 120 pladser i Knesset, viser de seneste optællinger onsdag morgen. Derimod får partiet Den Zionistiske Union, der ellers var spået en valgsejr, blot 24 pladser.

Og selv om Netanyahu skal ud og finde koalitionspartnere for at nå op på de magiske 60 pladser i parlamentet, bliver det ifølge Allan Sørensen ikke noget problem at finde dem på højrefløjen.

»Netanyahu får meget lettere ved at danne en højreregering, måske med et enkelt centerparti,« vurderer Allan Sørensen.

»Han kan gå efter en ren højreregering, og han kan endda klare sig uden partiet Yesh Atid, som var det mest sociale parti i hans tidligere regering, Hvis han vil, kan han virkelig stramme op og skabe den mest højredrejede regering i Israels historie,« uddyber Berlingskes korrespondent.

Ifølge Allan Sørensen er valgresultatet et skulderklap fra israelerne til den uforsonlige linje, som Netanyahu står for i forhold til blandt andet en tostatsløsning med palæstinenserne og atomforhandlingerne med Iran.

»Jeg vurderer, at Netanyahu vil stå fast på det, han lovede under valgkampen. Nemlig, at hvis han genvinder premierministerposten, så bliver der ikke dannet nogen palæstinensisk stat. Det, tror jeg, han vil stå fast på,« siger Allan Sørensen.

For nylig rejste Netanyahu til USA, hvor han i den amerikanske kongres tordnede mod flere vestlige landes bestræbelser på at indgå en aftale med arvefjenden Iran om landets atomprogram. Den 65-årige premierminister vil ifølge Allan Sørensen se valgresultatet som en opbakning fra vælgerne til den hårde retorik over for blandt andre USA og præsident Barack Obama.

»Den valgsejr, Netanyahu har fået, betyder, at israelerne har godkendt hans kritik af Obama på Obamas egen hjemmebane. Det tolker Netanyahu som opbakning til at fortsætte med at kritisere Obama, uden at det vil skade Netanyahu på hjemmefronten,« siger Allan Sørensen.

Netanyahu kalkulerer ifølge korrespondenten med, at Obama vil blive erstattet af en republikansk præsident om to år, så presset fra amerikansk side mod Israel vil blive lempet.

Valgets taber ser ud til at blive Den Zionistiske Union, og det kan blive et hårdt slag for unionen, vurderer Allan Sørensen.

»Det er en kæmpe lussing for unionen, og det er tvivlsomt, om det overhovedet vil forblive en union,« siger han.

Lederen af Den Zionistiske Union, Isaac Herzog, lykønskede onsdag morgen Benjamin Netanyahu med valgsejren. Ifølge Reuters forsikrede han ved samme lejlighed, at unionen vil fortsætte med at udgøre et alternativ til Netanyahus højreorienterede Likud-parti.

Det ventes, at Israels præsident, Reuven Rivlin, vil pege på Netanyahu som den, der skal forsøge at danne en regering. Hvis Netanyahu får opgaven, har han 42 dage til jobbet.