Korrespondent: Israel bakker væk fra både våbenhvile-snak og Gaza

Israels hær har lørdag trukket sig længere tilbage fra Gaza, hvilket også har betydet færre kampe. Samtidig holder Israel sig også væk fra forhandlinger om en våbenhvile med palæstinenserne.

Palæstinensere ligger på resterne af byen Rafah fra et ødelagt vindue Fold sammen
Læs mere
Foto: SAID KHATIB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GAZA: Israel nedtrappede lørdag den 25 dage lange krigsindsats i Gaza.

Berlingskes mellemøstenkorrespondent, Allan Sørensen, mener, at det er et tegn på, at det er lykkedes Israels hær at finde mange af de tunneller, som Hamas har gravet ind til Israel og brugt til snigangreb.

»Det tyder på, at Israel for alvor er begyndt at drosle ned på angrebene i hvert fald for landoffensiven, fordi man mener, at målene, som man fra starten satte sig med at finde og destruere de tunneller, som Hamas råder over, er ved at være nået,« siger Allan Sørensen, som også fortæller, at den israelske hær lørdag meddelte beboerne i flere områder i det nordlige Gaza, at de kunne vende hjem efter at være flygtet på grund af urolighederne.

Men trods tilbagetrækningen afviste Israel også lørdag at deltage i planlagte fredsforhandlinger med palæstinenserne i Egypten.

Israels viceudenrigsminister, Tzachi Hanegbi, siger ifølge Reuters, at fraværet skyldes, at en våbenhvile på nuværende tidspunkt vil være lig med et nederlag for Hamas, og at den palæstinensiske gruppe »vi blive ved med at affyre raketter«.

»Israel vil ikke tale om nogen våbenhvile af humanitær karakter, men kun en langsigtet. Signalet fra Israel er, at man skal lade alle de palæstinensiske delegationer om en formulering, så ser Israel på den til sidst og siger enten ja eller nej. Israel gider ikke det daglige tovtrækkeri om detaljer,« siger Allan Sørensen.

Til trods for, at Israels hær trak sine soldater og kampvogne længere tilbage fra Gaza, fortsatte Hamas lørdag med at sende raketter ind mod Israel, hvilket fik Israel til at svare igen med raketangreb mod mål i gaza. Der var lørdag aften ikke nogen officielle tal for dræbte og sårede.

Men tallet forventes af være væsentligt lavere end fredag, hvor en 72 timers våbenhvile brød sammen efter kun 90 minutter og inden for et døgn kostede mindst 150 palæstinensere og to israelske soldater livet.

Findes der en løsning i form af en våbenhvile, så mener Allan Sørensen dog ikke, at løsningen vil være langtidsholdbar. Især ikke set i lyset af de seneste våbenhviler, der alle med tiden er brudt sammen.

»Hvis Hamas står så svagt, som de gør, vil de ikke få de krav igennem, som de gerne vil. Og det vil betyde, at man får en våbenhvile, som man fik efter krigene i 2009 og 2012. Så går der måske kun to år, før de ryger totterne på hinanden igen. En våbenhvile som de to forrige vil ikke tilfredsstille Hamas,« siger Allan Sørensen, som mener, at den israelske befolknings generelle holdning er, at hæren burde have fortsat kampen.

»Man har mistet mange soldater, man har ikke fået ram på Hamas’ ledelse og man har måske fået has på tunnelerne, men man har ikke fundet en endelig og holdbar løsning på tunnel-problemet,« siger han og fortsætter:

»Mange israelere mener, at man skulle lade hæren indtage hele Gaza og presse Hamas ud af området og vælte dem fra tronen og indsætte nogle mere moderate i stedet. Men jeg tror, at den politiske ledelse er klar over, at det måske er en umulig mission.«