Korrespondent: Grækenland skal ikke forvente euro-nåde

Berlingskes korrespondent i Bruxelles fortæller om dagsordenen for finansministermødet senere mandag efter jordskredsvalget i Grækenland.

Læs mere
Fold sammen

Finansministrene i eurozonen mødes mandag eftermiddag til noget, der kan karakteriseres som et »hovedpinemøde«, efter valgsejren i Grækenland til det venstreorienterede parti Syriza.

»Hovedtemaet vil være - »Hvordan kommer vi videre med Grækenland?« og situationen er jo utrolig tilspidset, fordi der er en ny regering på vej, der har meldt rimeligt klart ud, at man går efter at få lavet nogle ting om, først og fremmest omkring Grækenlands enorme gæld på 240 milliarder euro,« siger Jakob Ussing, Berlingskes EU-korrespondent.

Lederen af Syriza, Alexis Tsipras, er gået til valg på at få nedbragt gælden, og valget af regeringspartner vil vise, hvor hårdt grækerne vil stå på deres krav.

»Han har både været meget konfrontatorisk i sin holdning til eftergivelse af gælden, men samtidig også sagt, at han ønsker at holde Grækenland i EU og i eurozonen,« siger Jakob Ussing.

Danmark er ikke med til mødet, da vi ikke er medlem af eurozonen.

Meldingen fra zonens finansministre vil ifølge Jakob Ussing ikke være præget af eftergivenhed.

»Jeg tror, at meldingen fra dagens møde bliver, at Grækenland selvfølgelig skal overholde de aftaler, der er indgået med EU og Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond,« siger Jakob Ussing.

Det vil i høj grad være Tyskland, der svinger taktstokken på finansministermødet. Alexis Tsipras har under valgkampen været stærkt »anti-Merkel«, fordi den tyske kansler står for den sparepolitik, som grækerne er blevet underlagt.

»Vi har da også set meldinger fra Angela Merkels partifæller og præsidenten for den tyske forbundsbank om, at selvfølgelig skal Grækenland leve op til sine forpligtelser. Kompromisset ligger måske i en forlængelse af afdragsperioden,« siger Jakob Ussing.