Koreanske kvinder filmes op under skørtet: Nu skal offentlige toiletter dagligt tjekkes for skjulte kameraer

Antallet af sager om ulovlige optagelser er steget eksplosivt de seneste seks år i Sydkorea. Skjulte kameraer på offentlige toiletter er et så stort problem, at toiletterne fremover skal tjekkes hver dag.

I Sydkorea er det ifølge Ritzau et lovkrav, at telefoner skal sige en lyd, når de tager et billede, men det har en voksende gruppe fundet en måde at komme udenom på. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Kvinder, som har fået et kamera op under skørtet, mens de står på rulletrappen op fra metroen. Kvinder, som er blevet fanget af ulovlige kameraer, mens de besørger på offentlige toiletter. Og kvinder, der er blevet optaget uden særlig meget tøj på gennem vinduet til deres hjem.

Eksemplerne er mange. For ulovlig spionage med seksuelle undertoner er de senere år blevet et stigende problem i Sydkorea.

Fra 2011 til 2015 steg antallet af sager om ulovlig overvågning fra 1.300 til 7.500, og sidste år landede det på over 6.400. Ifølge BBC er 80 procent af ofrene kvinder.

Tendensen har skabt frygt blandt sydkoreanske kvinder for at blive fotograferet og filmet uden deres samtykke, og hen over sommeren har der været arrangeret adskillige demonstrationer i hovedstaden Seoul, hvor tusindvis af kvinder er gået på gaden i protest. Under en demonstraion i juli var der ifølge politiet 20.000 deltagere.

Iført maskeringer og under slogannet »My life is not your porn« (mit liv er ikke [en del af] din pornofilm, red.) har de protesteret imod, at gerningsmændene i de fleste tilfælde slipper med en bøde eller betinget fængsel – også i de tilfælde, hvor den ulovlige overvågning har stået på i en årrække og materialet er blevet lagt online og videresolgt.

Ifølge sydkoreansk lov kan det give op til fem års fængsel at optage eller videredistribuere ulovlig video, men CNN skriver, at det kun er i fem procent af sagerne, at gerningsmanden ender bag tremmer.

Iført maskeringer og under slogannet »My life is not your porn« har sydkoreanske kvinder protesteret imod, at gerningsmændene i de fleste tilfælde slipper med en bøde eller betinget fængsel – også i de tilfælde, hvor den ulovlige overvågning har stået på i en årrække og materialet er blevet lagt online og videresolgt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ed Jones.

Protesterne er således også en reaktion på myndighedernes håndtering af problemet.

Blandt andet skabte det et ramaskrig, da de sydkoreanske myndigheder tidligere på sommeren offentliggjorde en kampagne, som skulle sætte fokus på problemet. I kampagnen blev lurerne fremstillet som rødkindede, uskyldige drenge, hvilket faldt mange for brystet. Kort efter blev kampagnen trukket tilbage.

Siden har regeringen påbegyndt arbejdet for at sikre strengere straffe for ulovlig overvågning af seksuel karakter, og man  har meldt ud, at man vil afsætte 4,5 millioner dollar, så de lokale myndigheder kan øge patruljeringen omkring de offentlige toiletter og omklædningsrum.

Men flere aktivister kræver handling nu.

Derfor er et stort hold kvinder i denne uge ifølge CNN begyndt at gennemsøge de 20.000 offentlige toiletter i hovedstaden Seoul for skjulte kameraer. Med højteknologisk udstyr undersøger de dagligt hvert hjørne af toiletterne for at sikre, at der ikke er gemt optageudstyr.

Det er planen at titusindvis af toiletter på landsplan skal undersøges, og der bliver i disse dage dannet særlige grupper.

Hver måned hen over sommeren har aktivister protesteret i Seouls gader mod ulovlig overvågning. Måned for måned er tilslutningen vokset. Billedet her er fra demonstrationen 9. juni.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jung Hawon/Ritzau Scanpix.

I Sydkorea er det ifølge Ritzau et lovkrav, at telefoner skal sige en lyd, når de tager et billede, men det har en voksende gruppe fundet en måde at komme udenom på.

Der er således eksempler på særdeles kreative kameraløsninger, hvor gerningsmænd har gemt kameraer i alt fra lightere, briller og ure til bilnøgler, mens de optager.

Det er kommet frem, at gerningsmændene i flere tilfælde har været særdeles veluddannede. Der er blandt andet skolelærere, professorer, doktorere, præster, betjente og embedsmænd.