Koranvers sendte kristen guvernør i fængsel

Guvernøren for Indonesiens hovedstad, Jakarta, er blevet idømt to års fængsel for blasfemi, efter at han rejste tvivl om tolkningen af et koranvers, der af nogle udlægges, som om muslimer ikke må ledes af kristne.

Guvernøren for Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, blev tirsdag idømt to års fængsel.Foto/ Sigid Kurniawan Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Guvernøren for Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, blev tirsdag idømt to års fængsel.

Mens hundredvis af ophidsede demonstranter udenfor domhuset krævede guvernøren idømt lovens strengeste straf, erklærede overdommer Dwiarso Budi Santiarto det bevist, at Basuki havde gjort sig skyldig i blasfemi.

»Som del af et religiøst samfund,« belærte dommeren, »burde anklagede være omhyggelig med ikke at benytte ord med negativ betydning over for religiøse symboler.«

En bisiddende dommer, Abdul Rosyad, lagde til, at den hårde dom skulle ses på baggrund af, at »den anklagede ikke følte skyld, og at anklagedes handling havde skabt vrede og såret muslimer.«

Da dommen var læst op, blev Basuki gelejdet ud til en pansret politibil og kørt til et fængsel i Kelapa Dua på det vestlige Java.

Retssagen mod den indonesiske hovedstads første kristne og etnisk kinesiske guvernør blev af iagttagere set som en prøve på den religiøse tolerance i Indonesien. Guvernør Basuki – der til dagligt går under navnet Ahok – var blevet anklaget af en række konservative islamiske organisationer, som havde taget anstød af en af hans taler.

Talen fandt sted 27. september 2016, og her forsøgte Ahok at imødegå de kritikere, der havde opfordret folk til ikke at stemme på ham ved at henvise til et vers i Koranen (Al-Maidah, 5:51), hvor de troende advares mod at tage jøder og kristne som deres venner eller beskyttere. For det var en forkert læsning af verset, hævdede Ahok, der for god ordens skyld pegede på sin opvækst blandt muslimer.

En redigeret udgave af talen, hvor det fremstod, som om han kritiserede islam og ikke sine modstanderne, blev lagt ud på YouTube, hvorfor talen kunne udlægges som en fornærmelse af Koranen. Og så rullede lavinen.

De fem principper

Indonesien er verdens største muslimske land med cirka 87 procent af befolkningen – det vil sige flere end 200 millioner mennesker – der bekender sig til sunni-islam.

I lighed med nabolandet Malaysia har Indonesien over tid opbygget et omdømme som en tolerant, mangfoldig nation. Det skyldes ikke mindst den statslige filosofi, der med et lån fra sanskrit kaldes Pancasila eller De fem principper: religiøs og national samdrægtighed, humanitet, repræsentation og social retfærdighed.

Dertil kommer, at Indonesien anerkender seks religioner: Islam, protestantisk og katolsk kristendom, hinduisme, buddhisme og konfucianisme.

Gennem de seneste 15-20 år har landet imidlertid oplevet en stadig mere nidkær fortolkning af blasfemilovene og en mere håndfast omgang med religiøse minoriteter. I 2012 blev en embedsmand i Sumatra således idømt to et halvt års fængsel for at have erklæret sig som ateist på Facebook. En muslimsk lærd fik en dom på to år for at prædike shia-islam.

Og i 2016 var der store demonstrationer i Jakarta til fordel for en kriminalisering af homoseksualitet.

Retssagen mod guvernøren har lagt beslag på avisforsiderne i Indonesiens presse, men den har også animeret til diskussioner folk imellem: for betyder verset i Koranen virkelig, at kristne ikke kan være ledere for muslimer?

Den største sag i historien

»Uanset om du er muslim, kristen eller hindu, er du stadig indoneser,« sagde Ahok selv i et interview med TV-stationen Al-Jazeera til- bage i januar.

»Jeg er overbevist om, at flertallet i dette land stadig føler sig forpligtet af vores filosofi. Den vil formentlig bare blive stærkere af denne sag, for vi er blevet opmærksomme på, at vi ikke kan tie stille. Vi er et land grundlagt på Pancasila, en tolerant nation.«

Andre er mindre sikre. Andreas Harsono fra indonesisk Human Rights Watch kaldte dommen »en trist dag for Indonesien.«

»Ahok er den største sag om blasfemi i Indonesiens historie,« sagde han. »Han er guvernør for landets største by, en allieret af præsidenten. Hvis han kan sendes i fængsel, hvad kan der så ikke ske med andre?«

Den tidligere guvernør gør dog sit for at dæmpe situationen. I går fik han stillet en højttaler til rådighed, så han fra fængselscellen kunne anmode sine tilhængere om at opløse demonstrationerne foran fængslet og gå fredeligt hver til sit.

»Jeg er i sikkerhed her, og jeg håber, I vil spredes nu. Ellers vil jeg blive ført et andet sted hen. Mine damer og herrer, hvis I elsker mig, så vær venlig at gå hjem,« sagde han ifølge den engelsksprogede Jakarta Post.