Kooperativ vaccine mod ledighed

Fleksibilitet og offervilje gør kooperative arbejdspladser mere resistente over for Spaniens brutale krise, og beskæftigelsen i den såkaldt sociale økonomi vokser.

Stor fleksibilitet gør kooperative arbejdspladser resistente over for krisen. Her talsmand Fernando Cid fra Mol-Matric, der producerer dele til automobilsektoren. Foto: Thomas Vilhelm Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Vilhelm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Det lyder som en dårlig vittighed, da vi på de catalanske kooperativers netværkskontor bliver anbefalet at besøge Mol-Matric. Med sin hovedaktivitet i Spaniens dødsrallende automobilsektor ligner metalfabrikken ikke umiddelbart den mest oplagte case til historien om, hvordan medarbejderejede virksomheder klarer sig flot gennem krisen. Umiddelbart falder den da også i med tapetet i et spøgelsesbylignende industrikvarter en times kørsel fra Barcelona. Men skinnet og produktionshallens grå mure bedrager.

Helt uberørt af krisen er Mol-Matric ganske vist ikke. Da det så værst ud i 2010, blev medarbejderne enige om kun at møde op og få betaling for to tredjedele af den normale arbejdstid. Og selv om der nu igen er en del at lave, er lønnen fortsat fastfrosset på fjerde år. Til gengæld har virksomheden bevaret samtlige sine cirka 50 arbejdspladser.

»Sådan en proces er selvfølgelig meget lettere, når man selv er med til at tage beslutningerne. Samtidig ved de omkring 20 af vores kolleger, som ikke er medlemmer af kooperativet, at vi altid holder, hvad vi lover,« forklarer Fernando Cid, der er indkøbschef og Mol-Matrics ansigt udadtil, og tilføjer:

»Hvis man på en almindelig virksomhed siger til medarbejderne, at nu får de altså ikke løn i en periode, vil de fleste svare: Du må jo være sindssyg. Hvorfor skal vi bringe ofre, hvis du stryger hele fortjenesten, når det begynder at gå godt igen? Her hos os ved alle, at pengene bliver i virksomheden.«

Investeringer mod krisen

Vi sidder i et rummeligt mødelokale over hallen med de enorme maskiner, der laver elementer til produktion af såvel biler som tog og vindmøller. Det er her, medarbejderne samles for at diskutere vigtige beslutninger og vælge den bestyrelse, som igen udpeger direktionen. Sådan har det været siden 1981, da de ansatte først besatte fabrikken og senere overtog den kriseramte virksomhed mod at eftergive ejeren det betragtelige beløb, han skyldte dem i løn.

»Det har fungeret godt, og vi har aldrig overvejet andre former for ejerskab. Vi arbejder hårdt. De fleste af de kolleger, som er medlemmer af kooperativet, er engagerede i driften. Og samtidig har vi været enige om at bruge de penge, vi har tjent i gode tider, på at udvikle virksomheden i stedet for at bevillige os selv fyrstelige lønstigninger,« forklarer Fernando Cid, der vurderer, at investeringen pr. arbejdsplads løber op i halvanden millioner kroner.

Det har blandt andet gjort det muligt at sætte den relativt nye produktion af tog- og mølledele i gang i god tid, inden bilindustrien blev lammet. Investeringer, som fortsætter trods krisen, og som mange ejere af »almindelige« små og mellemstore virksomheder vægrer sig ved for ikke at sætte deres private formue på spil.

Mol-Matrics kooperative succeshistorie er langt fra enestående i Spanien. Den baskiske mastodont Mondragón, der studeres som case på business-skoler over hele verden, klarer sig også relativt godt – bl.a. i kraft af intern solidaritet. Eksempelvis reddede de omkring 80.000 ansatte for nylig gruppens division for husholdningsmaskiner ved at gå en procent ned i løn.

Samtidig vælger stadig flere ansatte på lukningstruede virksomheder samme løsning som Mol-Matrics medarbejdere i sin tid. Også mange iværksættere foretrækker p.t. at stifte et kooperativ frem for andre selskabsformer, fordi det både er lettere og billigere.

»Fordommene om, at det hæmmer innovation og vækst, holder ikke,« siger Josep Rafecas fra den kooperative startup-virksomhed Cinergia, der producerer hurtigt opladende batterier, til El País.

Uvidenhed og skepsis

Fernando Cid, der repræsenterer Mol-Matric i bestyrelsen for de catalanske kooperativers finansieringsinstitut COOP 57, kan mærke den øgede interesse.

»Krise og arbejdsløshed har efterhånden gjort situationen så dramatisk, at flere vælger at tage chancen. Også selv om de skal arbejde mere og risikerer at miste alt, hvis kooperativet ikke fungerer. De fleste kooperativer opstår i serviceerhvervene og landbruget, hvor folk går sammen om at producere bæredygtige fødevarer. Inden for industrien er vi desværre stadigvæk ikke særlig mange virksomheder, fordi det kræver mere investering,« fortæller indkøbschefen og griner, da han kommer i tanke om nogle iværksættere, som for nylig bad om hjælp og råd fra COOP 57.

»De havde først bedt om rådgivning på deres lokale kommunekontor, men der havde de fået at vide, at kooperativer er ulovlige. Vi er stadig oppe mod en enorm uvidenhed og skepsis,« siger Fernando Cid og tilføjer:

»Det kan godt være, at vi er nogle mærkelige nogen, men illegale er vi trods alt ikke. Og hvorfor er det i grunden så opsigtsvækkende, at de ansatte ejer deres arbejdsplads, og at medarbejderne også er kapitalister. Det er jo bare en måde at organisere sig på, som for os har fungeret rigtig godt.«