Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mange danskere blev bekendt med den norske læge Mads Gilbert, som i flere omgange har arbejdet i det krigshærgede Gaza, da han 2. august – under konflikten mellem Hamas og Israel – deltog i Deadline på DR2, hvor Martin Krasnik var vært.
Interviewet var et af Krasniks mere kritiske. Det var nemlig ikke Gilberts humanitære virke som læge under krigen, hvor han var med til at behandle nogle af dens mere end 2.200 dræbte og 11.000 sårede, som han i interviewet skulle stå på mål for. Der var derimod flere stærkt kontroversielle politiske udtalelser.
Blandt andet bad Krasnik Gilbert forholde sig til påstande, denne tidligere havde fremsat, om, at Israel var i gang med et folkedrab mod palæstinenserne, og at Hamas var sammenlignelig med den danske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig.
Desuden spurgte Krasnik ind til, hvorvidt Gilbert var bekendt med, at al-Shifa-hospitalet i Gaza, hvor Gilbert arbejder, ifølge flere journalister også fungerede som kommandocentral for Hamas’ øverste ledelse under krigen.
Da den 67-årige Gilbert i oktober forsøgte at vende tilbage til sit virke på al-Shifa hospitalet i Gaza efter et længere ophold i Norge, hvor han har skrevet en bog om sine oplevelser under sommerens krig, blev han nægtet adgang af de israelske grænsetropper. Det skete, selv om Gilbert ifølge den norske avis VG havde et visum, der var gyldigt indtil 11. november.
»Jeg var blevet bedt af norske myndigheder om at rejse ned og fortsætte arbejdet i Gaza. Da vi kom til grænseovergangen Erez, gav de israelske soldater mig besked om, at jeg ikke måtte rejse ind i Gaza. Jeg måtte derfor rejse tilbage til Norge,« fortæller Gilbert til NRK.
En israelsk talsmand for COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories), der er den israelske myndighed, som kontrollerer indrejse til Gaza, hævder, at udelukkelsen sker af sikkerhedshensyn.
»Dr. Gilberts indrejse til Gaza gennem Israel blev nægtet af sikkerhedsmyndighederne af sikkerhedsmæssige grunde,« skriver talspersonen i en e-mail til dagbladet VG.
Men at israelske myndigheder er bekendt med og ikke bryder sig om Gilberts udmeldinger fremgår dog også af samme e-mail, hvor det specificeres, at udelukkelsen intet har »at gøre med Gilberts anti-israelske og antisemitiske udtalelser«.
Den forklaring afviser Gilbert dog kategorisk:
»Når pennen, kamera og stetoskop er en sikkerhedstrussel, står vi over for et regime, der kun frygter én ting: Sandheden.«
»Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt. Det handler ikke om mig, men om palæstinensernes ret til at få vigtig lægehjælp og medicinsk bistand,« siger Mads Gilbert til NRK.
Repræsentanter for den norske ambassade i Tel Aviv skriver i en e-mail til Gilbert, at man har bedt Israel omstøde beslutningen. Men de skriver også, at man ikke tror, at dette vil ske foreløbig, og de forventer heller ikke, at israelerne vil give en mere specifik begrundelse, for hvorfor Gilbert har forbud mod at rejse ind i Gaza.