Kontroversiel filmskaber laver film om Trump

En kontroversiel filminstruktør er på vej med film om Trump. Ukraine anklager russiske hackere for angreb på præsident. FN-ambassadør vil indføre sanktioner mod Nordkoreas venner. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: Michael Moores film om den amerikanske præsident får titlen "11/9" og refererer til 9. november, den dag Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontroversiel filmskaber laver film om Trump

Den kontroversielle amerikanske filminstruktør Michael Moore er på vej med film om USA's præsident, Donald Trump.

Filmen får titlen "11/9" og refererer til 9. november, den dag Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg.

I et interview med Variety Magazine siger Moore, at filmen i høj grad er et forsøg på at stoppe Trump.

- Lige meget hvad du møder ham med, så har det ikke virket. Lige meget hvad der er afsløret, så bliver han stående.

- Fakta, realiteterne, hjerner kan ikke slå ham. Selv når han begår selvskabte skader, står han bare op igen og fortsætter, samtidig med at han tweeter. Det vil alt få en ende med denne film, siger Moore.

Titlen på filmen minder unægteligt om Moores mest omtalte film til dato, "Fahrenheit 9/11".

Filmen omhandler tiden efter angrebene på USA 11. september 2001 og kritiserer den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, og den amerikanske krigsdeltagelse i Afghanistan og Irak.

Det er The Weinstein Company, der har sikret sig rettighederne til den nye film. Samme selskab stod bag produktionen af Fahrenheit 9/11.

/ritzau/afp

Ukraine anklager russiske hackere for angreb på præsident

Ukraine anklager russiske hackere for at gennemføre et organiseret angreb mod den Ukrainske præsident Petro Porosjenkos hjemmeside.

Angrebet ses som et modsvar til en beslutning fra Kijev om at indføre sanktioner mod en række russiske computerfirmaer.

Tidligere tirsdag indførte Ukraine restriktioner mod Ruslands største internetbaserede firma, Yandex, samt en række andre firmaer.

Den officielle forklaring på formålet med de ukrainske restriktioner mod Rusland er, at man vil sikre landet mod netop hackerangreb.

- Vi har været vidne til et russisk svar på præsidentens dekret om at lukke ned for adgangen til russiske sociale medier. Præsidentens hjemmeside har været ramt af et organiseret angreb, skriver chefen for præsidentens administration, Dmytro Sjymkiv, i en skriftlig udtalelse.

Han skriver videre, at situationen er under kontrol, og at hjemmesiden er i drift.

Som følge af de ukrainske sanktioner blev alle russiske firmaers indestående i Ukraine fastfrosset.

Sanktionerne blev til dels indført for at sikre Ukraine mod firmaer, "hvis aktiviteter truer informations- og internetsikkerheden i Ukraine". Det skriver det ukrainske sikkerheds- og forsvarsministerium i en udtalelse.

De har samtidig vedlagt en liste på mere end 400 russiske firmaer, der er blevet blacklistet siden 2014. Det var året, hvor Rusland annekterede Krim-halvøen.

Mail.ru Group, der er ejer af de sociale medier Odnoklassniki og Vkontakte, der er en russisk version af Facebook, siger, at op mod 25 millioner ukrainere kan blive påvirket af sanktionerne.

- Vi har aldrig været involveret i politik. Vi har aldrig brudt én eneste regel i Ukraine, skriver gruppen i en skriftlig kommentar.

Talskvinden for det russiske udenrigsministerium, Maria Sakharova, kalder aktionen for "politisk motiveret censurering".

Rusland har flere gange nægtet at have ført cyberkrig mod Ukraine.

/ritzau/Reuters

FN-ambassadør vil indføre sanktioner mod Nordkoreas venner

FN's Sikkerhedsråd var tirsdag samlet bag lukkede døre for at diskutere, om der skal indføres nye sanktioner mod Nordkorea, efter at styret i det asiatiske land gennemførte endnu en missiltest søndag.

Den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, siger inden mødet, at USA arbejder sammen med Kina, der er det nordkoreanske styres vigtigste allierede, om at indføre nye sanktioner mod Kim Jong-uns styre.

Hun siger også, at alle lande må sige fra over for Nordkorea, hvis ikke de selv vil rammes af sanktioner.

- Vi bør alle sende et signal til Nordkorea om, at nu er det nok. Dette er ikke tiden til at fjolle rundt. Det her er alvorligt. Disse trusler er ikke velkomne, sagde Haley før mødet i New York City.

- Vi vil sikre, at alle ved, hvis I hjælper Nordkorea. Og vi vil målrette sanktioner mod jer, hvis I gør, siger Haley.

I 2016 vedtog rådet to resolutioner om sanktioner for at øge presset på Nordkorea. I alt er det sket seks gange, siden Nordkorea i 2006 foretog sin første atomtest.

Men sanktionerne har ikke haft den ønskede effekt. Siden begyndelsen af 2016 har Nordkorea gennemført to atomprøvesprængninger og adskillige prøveaffyringer af missiler.

Mandag meddelte styret i Pyongyang, at et nyt ballistisk missil med kapacitet til at føre et "kraftigt atomsprænghoved" frem var blevet testet søndag.

Ifølge eksperter er missilet muligvis det hidtil mest langtrækkende, som det er lykkedes de nordkoreanske raketingeniører at fremstille.

Missilet holdt sig i luften i cirka 30 minutter, nåede en højde på over 2100 kilometer og tilbagelagde en distance på 787 kilometer, før det endte i Det Japanske Hav.

FN har tidligere forbudt Nordkorea at udvikle atom- og missilteknologi.

/ritzau/

USA slår Rusland i arvefjendeopgør på isen

USA var bagud tre gange mod Rusland, men kom tilbage og udlignede lige så mange gange i den sidste gruppekamp ved ishockey-VM.

Og det endte med en amerikansk sejr på 5-3 over ærkerivalerne fra Rusland, som satsede i slutsekunderne og spillede uden målmand.

Sejren betyder, at USA overraskende snupper førstepladsen foran Rusland i gruppe A ved VM. Det var Ruslands første nederlag i turneringen.

I første periode kom Rusland foran 1-0 på en scoring af Nikita Gusev efter 12 minutter.

Anden periode blev målrig med fem scoringer - heraf tre amerikanske. Kevin Hayes leverede to af målene for USA.

Det stod dermed 3-3 inden tredje periode, hvor amerikanerne satte tingene på plads med to scoringer mere.

Anders Lee stod for den vigtige 4-3-føring syv minutter før tid, inden Brock Nelson scorede i et tomt russisk mål.

- Vi sendte et stærkt signal. Det var en stor sejr mod et godt hold. Vi vidste, det ville blive svært, siger amerikaneren Jack Eichel til TV2 Sport.

På grund af USA's sejr blev Sverige skubbet ned på tredjepladsen i gruppen.

Sverige vandt tidligere tirsdag 4-2 over Slovakiet, men det var ikke nok til at ende på andenpladsen.

USA, Rusland og Sverige gik sikkert videre til kvartfinalerne, mens Letland og Tyskland kæmpede om den sidste plads senere tirsdag aften.

Her vandt de tyske VM-værter en gyserkamp med 4-3 efter forlænget spilletid og straffeslag og snuppede dermed den sidste kvartfinalebillet.

I gruppe B vandt Schweiz 3-1 over Tjekkiet og snuppede andenpladsen.

Canada var allerede sikker på at vinde gruppen inden holdets sidste kamp mod Finland senere tirsdag aften. Canada vandt kampen 5-2.

Canada, Schweiz, Tjekkiet og Finland er klar til kvartfinalerne fra gruppe B.

/ritzau/

LÆS MERE