Kontroversiel arrangør: Dallas-angreb er »led i krig mod ytringsfrihed«

Ukendte attentatmænd er blevet dræbt efter angreb amerikansk udstilling af muhammedtegninger. Den kontroversielle arrangør Pamela Geller kalder attentatet for en »krig mod ytringsfriheden«

A police officer stands near a school bus used to evacuate attendees of the Muhammad Art Exhibit and Contest sponsored by the American Freedom Defense Initiative after a shooting outside the Curtis Culwell Center where the event was held in Garland, Texas May 3, 2015. Two gunmen who opened fire on Sunday at the anti-Islam art exhibit near Dallas featuring depictions of the Prophet Mohammad were themselves shot dead at the scene, a local CBS television affiliate and other local media reported, citing police. REUTERS/Mike Stone TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE STONE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag aften amerikansk tid skete det igen. To uidentificerede attentatmænd gik til angreb på Curtis Culwell Center i Dallas-forstaden Garland, hvor den islamkritiske organisation American Freedom Defense Initiative (AFDI) havde inviteret til en konkurrence med en præmiesum på 10.000 dollars for den bedste satiretegning af profeten Muhammed.

Attentatmændene sårede en sikkerhedsvagt og blev efterfølgende dræbt af tilstedeværende politibetjente. I øjeblikket afsøger amerikansk politik området omkring Curtis Culwell Center for eventuelle sprængstoffer.

Amerikansk myndigheder har endnu ikke har udtalt sig om angrebsmændenes motiv, men angiveligt har FBI suspenderet en twitter-konto med et profilbillede af det dræbte al-Qaeda-medlem Anwar al-Awlaki og brugernavnet »Shariah is Light« (Sharia er lyset, red.), der få minutter inden hændelserne i Dallas advarede om et forestående angreb.

Mens angrebet endnu stod på, barrikaderede de godt 200 deltagere sig i konferencelokalerne i, hvor de afsang patriotiske hymner som ’God Bless America’. Blandt gæsterne befandt sig blandt andre den hollandske politikere

Geert Wilders, der var inviteret som hovedtaler af den islamkritiske debattør og medstifter af AFDI, Pamela Geller.

På sin blog Atlas Shrugs skrev initiativtageren Geller få timer efter angrebet: »Dette er en krig. En krig mod ytringsfriheden. Hvad skal vi gøre? Skal vi overgive os til disse monstre?«.

Skarp islamkritiker

Pamela Geller er kendt som en af USA's skarpeste islamkritikere og har i en årrække advaret mod ’islamiseringen af USA’. Ifølge Huffington Post hører Geller til ’det yderste højre’.

Det var angrebet på World Trade Center i 2001, der ansporede den 56-årige Geller til at kaste sig ind i kampen mod ’islamiseringen af USA’. Siden har hun gjort sig bemærket med sin populære blog, der i utvetydige vendinger advarer mod en snigende udbredelse af sharia-lov på amerikansk jord og kalder til global modstand mod islam.

Med samme formål stiftede hun i de overlappende organisationer American Freedom Defense Iniative og ’Stop Islamiseringen af USA’.  Begge organisationer er regelmæssigt blevet portrætteret som ’islamofobiske’.

Organisationerne har haft et tæt samarbejde med europæiske ligesindede, herunder Lars Hedegaard, der talte ved en konference arrangeret af Geller i 2012.

Pamela Geller blev første gang kendt i en bredere amerikansk offentlighed, da hun lancerede en kampagne mod planerne om at opføre af en moské på ground zero i Manhattan. Ifølge Geller var projektet en muslimsk »triumf« på »erobret land«.

Etablerede amerikanske politikere får ligeledes en hård medfart af Geller., der er blandt de førende tilhængere af teorien om, at Obama ikke er født i USA.

Sammen med Robert Spencer har hun skrevet bogen ’The Post-American Presidency: The Obama Administration’s War on America’ (2010), hvor hun anklager Barack Obama for at være socialist og pro-muslimsk. I 2013 blev Geller nægtet indrejse i Storbritannien med henvisning til hendes udbredelse af ’hate speech’.

Efter søndagens angreb har Geller i første omgang rettet sin vrede mod medierne, herunder den britiske avis Daily Mail, der i sin omtale af angrebet har valgt at sløre muhammedtegninger. »De forræderiske mediers kujoneri har nået monstrøse proportioner. De vil gøre alt for at behage blodtørstige jihadier. De tjener undertrykkelsen, hadets og den tvungne censurs kræfter«, skriver hun.