Konservativ TV-stjerne rager uklar med fans over coronafakta

Fox News-værten Tucker Carlson har fået fans på nakken efter at have talt den verdensomspændende coronavirus op i sit nyhedsprogram.

Tucker Carlson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chad Griffith/AP/Ritzau Scanpix

En amerikansk vært på den højreorienterede TV-kanal Fox News er havnet i modvind.

Selve årsagen til kritikken, der nu rammer nyhedsvært Tucker Carlson – en af TV-stationens mest prominente profiler – vil i mange danskeres øjne se triviel ud. Måske endda åbenlys.

For Tucker Carlson brugte en del af sin TV-tid mandag aften på at tale om coronavirussen, dens indtog i USA, og om hvordan folk bør agere i kølvandet på flere smittetilfælde i landet.

Forud for mandagens indslag i Fox News havde USAs præsident, Donald Trump, flere gange talt krisen ned, været uenig med eksperter i, hvornår en vaccine kunne være klar, og sammenlignet coronavirussen med en almindelig influenza. I slutningen af februar anklagede Trump nyhedsmedier som eksempelvis CNN for at »gøre alt, hvad de kan for at indgyde frygt i folk«, mens Demokraterne »prøver at opnå politiske fordele ved at sige en masse usandheder«.

»Så sidste år døde 37.000 amerikanere af den almindelige influenza. Det veksler mellem 27.000 og 70.000 om året. Intet er lukket ned, livet og økonomien går videre. På dette tidspunkt er der 546 bekræftede tilfælde af coronavirus med 22 døde. Tænk over det,« skrev præsidenten mandag på Twitter.

Men her måtte Fox News, der er Trumps erklærede yndlingskanal, gå i rette med den forestilling.

»For at være ærlig har den anden side (højrefløjen, red.) heller ikke været udpræget hjælpsom. Folk, du stoler på, folk, du muligvis har stemt på, har brugt uger på at bagatelisere, hvad der tydeligvis er et meget alvorligt problem,« sagde Tucker Carlson i programmet.

»Disse folk har uden tvivl gode intentioner. Måske ved de bare ikke bedre (...) Der er et præsidentvalg på vej, og så må man jo hellere lade være med at sige noget, der kan hjælpe den anden side. Men de tager fejl. Den kinesiske coronavirus er en enorm begivenhed, den vil få indflydelse på dit liv, og det er uden tvivl ikke bare en influenza,« sagde han.

3. marts offentliggjorde Verdenssundhedsorganisationen (WHO) tal over dødeligheden, der viste, at 3,4 procent af smittede i verden er døde af virussen. Til sammenligning dræber almindelig sæsonbestemt influenza mindre end en procent af de smittede.

»Denne virus er ikke sars, den er ikke mers, og den er ikke influenza. Det er en unik virus med unikke karaktertræk,« sagde WHOs generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde 3. marts.

Fox News-værten slog fast, at coronavirussen ikke må blive genstand for partipolitiske slagsmål. Indtil videre har der været en tendens til, at Republikanerne kritisererer Demokraterne for at piske en stemning op, mens Demokraterne den anden side kritiserer regeringen for ikke at tage situationen alvorligt.

På Tucker Carlsons Twitter-side lægger fans ikke fingre imellem med deres utilfredshed over indslaget.

»Stop med at sprede falsk panik. Du har mistet en seer,« skriver en person.

»En person i USA dør af coronavirus. 22 veteraner dør hver dag af selvmord. Kan vi smide 2,5 milliarder efter det også,« skriver en anden.

En tredje person skriver, »Vær sød ikke at alarmere folk. Det skader landet. Det er bare en influenza.«